Vijesti iz BiH

General Gordon Messenger: Imate Oružane snage na koje trebate biti ponosni“

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Anto Jeleč sa suradnicima su u vojarni „Travnik“ u Travniku primili u posjet zamjenika načelnika Generalštaba Oružanih snaga UK Velike Britanije i Sjeverne Irske generala sir Gordon Messengera, s kojim su razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji, regionalnoj sigurnosnoj suradnji i euroatlantskom putu BiH.

 

Delegaciju Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, pored generala Messengera sačinjavali su veleposlanik UK Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Nj.E. Edward Ferguson i vojni ataše pukovnik Paul Marshall. General Messenger se također, u pratnji svojih domaćina, tijekom posjeta vojarni susreo s mladim časnicima koji su se obučavali na najprestižnijim vojnim akademijama u Ujedinjenom Kraljevstvu, od kojih su neki završili kao najbolji u svojoj klasi.

 

Tijekom bilateralnog sastanka ministrica obrane Marina Pendeš se zahvalila generalu Messengeru i Oružanim snagama UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na svesrdnoj pomoći, posebno u oblasti školovanja, potpori PSOTC čije tečajeve pohađaju i studenti iz Ujedinjenog kraljevstva, projektu Programa odabira, obuke i prijema mladih časnika, kao i projektu Prevencije seksualnog nasilja, kao i drugim vidovima bilateralne obrambene suradnje. Također, ministrica Pendeš je istaknula visoku razinu suradnje Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Ujedinjenog kraljevstva, kao i značajan doprinos UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na putu BiH ka euroatlanstskim integracijama koji prevazilazi bilateralarnu obrambenu suradnju. Ministrica Pendeš je generala Messengera upoznala i s napretkom u vezi priključivanja Bosne i Hercegovine MAP-u, radu na Pregledu odbrane, uništavanju viškova naoružanja i municije i angažiranju pripadnika Oružanih snaga u mirovnim misijama.

 

General Messenger je suradnju s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama BiH ocijenio kao „jednu od najvažnijih partnerstava“ koje Oružane snage UK ostvaruju, pri čemu je naglasio da Bosna i Hercegovina ima oružane snage „na koje možete biti ponosni“. Na kraju, general Messenger je izrazio očekivanje da će se u narednom periodu ostvariti i „ambiciozni plan modernizacije, s ciljem stvaranja kapaciteta koje će ova zemlja očekivati od svojih Oružanih snaga u 2025. godini. Zajedno s našim međunarodnim partnerima, mi smo spremni pomoći vam da se taj cilj postignete.“

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend