Gdje se u Europi najviše kradu automobili?

Brojnim vlasnicima automobila je vječni strah da bi mogli ostati bez svojeg limenog ljubimca, a gdje se to najčešće događa analizu je napravio britanski portal za Confused.com.

Oni su usporedili učestalost krađa automobila u 35 europskih zemalja od 2011. do 2019. godine. Analiza je napravljena kolika je učestalost krađa izračunata u odnosu na broj stanovnika (krađe na 100.000 stanovnika), a ne u odnosu na broj vozila.

Njemački savezni zavod za statistiku navodi da u prosjeku 569 od 1000 ljudi u EU posjeduje automobil (od 2019.); Međutim, u nekim zemljama EU stopa posjedovanja automobila znatno je niža.

Italija je zauzela neslavno prvo mjesto s 276 ukradenih automobila na 100.000 stanovnika. Tamo je gustoća vozila po stanovniku nešto veća nego u Njemačkoj, ali uzimajući i to u obzir, stopa krađa je impresivna. Analiza je pokazala da je svaki sat ukradeno 19 automobila u Italiji.

Češka Republika, Švedska, Francuska i Grčka također su među prvih 5. Najmanji broj krađa automobila je u Danskoj (pet krađa na 100.000 stanovnika), a odmah do Danske su Lihtenštajn, Hrvatska i Slovenija s niskim brojem krađa, prenosi HAKRevija.

(www.vecernji.hr)