Zanimljivosti

Gasite lampice da blagdane ne biste pamtili po požaru

Advent, Božić, Nova godina… vrijeme je u godini koje jednostavno nije moguće zamisliti bez božićnih ukrasa i lampica koje ovom, prema riječima mnogih najveselijem vremenu u godini, daju poseban ugođaj, piše Večernji list BiH.

No, ono na što treba posebno obratiti pozornost jest opasnost koju ovi ukrasi mogu izazvati. Iako mnogi preferiraju umjetno, većina, pak, najviše voli u svom domu imati pravo prirodno drvce.
Opasnosti koje izazivaju
Da se problem uvijek može dogoditi potvrdio je i nedavni slučaj u Mostaru, kada su ukrasne lampice izazvale požar. Kako nam je u razgovoru kazao Petar Jurić, zapovjednik mostarskih vatrogasaca, požar su izazvale ukrasne lampice kojima su djeca, koja su i pozvala vatrogasce, ukrasila jelku. – Na svu sreću, samo je jelka izgorjela. Djeca su odmah javila da je došlo do požara pa se brzom intervencijom spriječilo njegovo širenje – kazano je iz PJV Mostar. U nastavku razgovora kazao nam je da ovakvi slučajevi nisu prečesti, ali da se ipak događaju. – Božićne lampice koje se koriste prilikom ukrašavanja često su neispravne, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne lampice ostavljaju bez nadzora, a prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi se briga o površini na koju će ti predmeti pasti, što može dovesti do požara, upozoravaju vatrogasci. Sličan scenarij dogodio se i prije nekoliko godina u Sarajevu, kada je u stanu drvce planulo u vrijeme obiteljskog objeda. Prvo su osjetili dim, a kada su pogledali, vidjeli su da se plamen pretvorio u pravu buktinju te se već proširio na drugu prostoriju, što je prouzrokovalo ogromnu štetu, od izgorenog namještaja pa sve do crnih zidova.
Toplina suši drvce
Kako ne bi došlo do ovakvih situacija, vatrogasci upozoravaju na oprez i ističu nekoliko osnovnih sigurnosnih pravila kako Božić ne bismo pamtili po požaru. – Pri kupnji birajte samo svježa, zelena drvca koja ćete prepoznati po tome što im je jako teško otkinuti iglice s grane. Kada ga donesete kući, postavite ga u stalak, ali prije toga skinite koru s donjih desetak centimetara drveta i postavite ga tako da je uronjeno u posudu s vodom. Toplina će drvce brzo osušiti, ali zato vodu nadolijevajte svakodnevno jer što je više vode u posudi, manja je vjerojatnost zapaljenja – kažu vatrogasci napominjući da kada iglice počnu pretjerano otpadati trebate izbaciti drvo iz kuće, bilo vrijeme za to ili ne. – Većina ljudi jelke sklanja na blagdan Sveta tri kralja, no ako se drvce potpuno osušilo, predstavlja veliku opasnost od požara, pogotovo ako je ukrašeno svjetlima koja se zagrijavaju – kažu vatrogasci.
(www.vecernji.ba)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend