Vijesti iz BiH

FUP pojačao aktivnosti na prevenciji opasne igre “Plavi kit” u BiH

Federalna uprava policija oglasila u povodu pojave online igricu na internetu pod nazivom “Plavi kit”, koja predstavlja prijetnju za maloljetnike.
Kako navode, igrica “Plavi kit” prije svega je usmjerena na mlađu populaciju i to najčešće djecu u razdoblju od 10 do 15 godina, kojima se nakon instalacije navedene igrice postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja filmova neprimjerenog sadržaja, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom i podstrekavanjem na izvršenje samoubistva.
“Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloljetnika, te je stoga Federalna uprava policije pojačala aktivnosti na praćenju i prevenciji pojave igrice Plavi kit u Bosni i Hercegovini. S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene igre i opasnostima koje se s tim povezuju, upozoravaju se roditelji i prosvjetni radnici da obrate pažnju na ponašanje djece, te da pojačaju nadzor na istima kada je u pitanju korištenje Interneta”, saopćeno je iz FUP-a.
Preporučuju da se sva djeca spomenutog razdoblja upozore na moguće rizike i podsjete na nužni oprez pri komuniciranju putem društvenih mreža i eventualnom susretanju sa zastrašujućim porukama ili sadržajima na Internetu
“Preporučujemo onima koji se na bilo koji način susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na Internetu da o tome odmah obavijeste policiju, roditelje ili prosvjetne radnike”, navode iz FUP-a.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend