Lokalne vijesti, Sport

FTC ROMARI: U subotu seminar na temu “Pravilna prehrana u službi zdravlja i sportskog razvoja”

U subotu, 23.listopada 2021 godine, u Sportsko-rekreacijskom centru „Romari“ bit će održan seminar na temu „Pravilna prehrana u službi zdravlja i sportskog razvoja“ kojeg će držati buduća magistra nutricionizma Darija Topić.

Seminar će vas upoznati s principima nutricionizma te odgovoriti na nekoliko pitanja: zašto ne napredujem, kako smršaviti, a ne biti gladan, što jesti prije, a što nakon treninga, što je kalorijski deficit, kakvu prehranu zahtjeva određena vrsta sporta te niz drugih pitanja?!

Osim odgovora, seminar ima za cilj stvoriti zdrav odnos prema hrani i njezinoj konzumaciji.

Ukoliko se odlučite sudjelovati na ovom besplatnom seminaru, evo nekoliko informacija o nutricionizmu:
Biti na dijeti kako bi izgubili višak kilograma već godinama je standardna praksa. U novije vrijeme, dijetama smo pridružili i odlazak u teretanu pa ipak ne ostvarujemo zapažene rezultate. Često krivca tražimo u sporom metabolizmu, „teškim kostima“ ili pak genetici no zapravo jeste li znali da osim, zdravih i pomno složenih namirnica, je važan i raspored ali i broj obroka u danu.
Nutricionizam ili znanost o prehrani relativno je mlada znanstvena disciplina stara svega 150 godina. Ona nam daje uvid u odnos čovjeka prema hrani i sve što iz tog odnosa proizlazi. Temelji se na brojnim osnovnim principima poput kemije, biologije, matematike, fizike, biokemije, anatomije, genetike, toksikologije i imunologije. Posljednjih godina nutricionizam ima važnu ulogu koje nam pomažu u očuvanju našeg zdravlja i općeg stanja organizma. Važno je shvatiti da hrana nije lijek ali je pravilna prehrana temelje našeg zdravlja.

Nutricionist treba svakome, ne samo ljudima sa viškom kilograma. On će ti pomoći da riješiš svoje prehrambene probleme bez obzira jesu li povezani sa kilogramima, zdravljem, mišićnom masom, sportskim izvedbama ili pak nekim prehrambenim stresom. Nutricionist ti pomaže organizirati tvoju prehranu i povećati njezinu kvalitetu.

Nadalje,nutricionist pomaže sportašima, rekreativnim ili profesionalnim, da podignu svoju izvedbu na višu razinu, da smanje rizik od ozljede te da produže karijeru. Kvaliteta prehrane čak i vrhunskih sportaša iznenađujuće je niska. Prehrana neće prosječnog sportaša učiniti olimpijskim pobjednikom, ali može olimpijskog pobjednika učiniti prosječnim.

Na seminar su svi dobrodošli. Sudjelovanje je besplatno. Sve što treba polaznicima je dobra volja i želja da učine nešto za sebe i svoje zdravlje.

Broj mjesta je ograničen, a svi koji žele sudjelovati na seminaru mogu se javiti na FTC Romari na facebook ili instagram profilu ili na broj mobitela +387 63 063 857.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend