Francuska borba protiv maskiranih žena

Danas bi i francuski parlament trebao usvojiti rezoluciju koja otvara put zabrani nošenja odjeće koja u cjelini ili najvećim dijelom sakriva žensko lice i tijelo – takozvano “integralni veo”, javlja DW.

U tekstu parlamentarne rezolucije se naglašava da je nošenje “integralnog vela”, kako se u medijima označava ta pojava, “protivno vrijednostima Republike”. U takvu odjeću spada burka, čador, sitar ili nikab, tradicionalne ženske haljine u islamskim zajednicama, koje u cjelini prekrivaju tijelo, uključujući veo preko glave i lica, uz mogućnost uskog proreza samo za oči. Do prije nekoliko godina ta pojava bila je nepoznata u Francuskoj, ali u posljednje vrijeme uzima maha. Prema policijskim izvorima, integralni veo danas nosi oko 2000 građanki ove zemlje.

 

Zabrana i u Švedskoj, Italiji, Nizozemskoj…

Zakon o zabrani “integralnog vela” je krajem travnja gotovo jednoglasno usvojio belgijski parlament: dva zastupnika su bila suzdržana, a niti jedan protiv. Dok bi rezolucija koju će vjerojatno usvojiti francuski zastupnici zapravo tek preporuka, Francuska je već pripremila nacrt i zakona koji bi to zabranjivao i koji bi se u Parlamentu u Parizu moga naći već u srpnju. Zabranu namjeravaju uvesti i Švedska, Italija i Nizozemska. U Njemačkoj se ne predviđa nikakav zakon koji bi određivao to pitanje. Pravna komisija njemačkog parlamenta zaključila je da bi zabrana nošenja integralnog vela na javnim mjestima bila neustavna. U belgijskom zakonu se ne spominje niti vjersko niti običajno očište zabranjene odjeće. Ključni članak glasi: “Osobe koje se na javnim mjestima pojave odjevene tako da je onemogućeno njihova identifikacija, biti će kažnjene od jednog do sedam dana zatvora”.

Ne protiv žena, nego protiv onih koji ih sile

U nacrtu francuskog zakona se predviđa tek globa od 150 eura. Mnogo stroža kazna, koja seže do 15.000 eura i godine dana zatvora je za one koji prisiljavaju na nošenje takve odjeće. U rezoluciji francuskog parlamenta se ističe kako je  prvotni cilj zakona je “zaštita žena od prisile da nose takvu odjeću protiv svoje volje”. “Zakon nije namijenjen da štiti francusko društvo od islama ili islamizma, nego mu je cilj zaštita žena i njihovih prava,” ističe se u rezoluciji. Međutim, žene koje nose integralni veo kažu da im takav zakon neće podariti slobodu, nego je ukinuti.  “To je zakon protiv ljudskih i građanskih prava, protiv islama i muslimana. On nas sprečava da se oblačimo kako hoćemo i da se ponašamo kako želimo”, kaže jedna Tunižanka.

Autor: Dževad Sabljaković

Odg. ur.: A. Šubić