Vijesti iz BiH

Fiskalizacija zatvara obrte

Zbog gospodarske krize i fiskalizacije u 2011. u FBiH je ugašeno više od 7 tisuća tvrtki. Opća kriza, nepovoljan poslovni prostor i fiskalizacija, prema ocjenama stručnjaka, glavni su razlozi što je na tisuće poduzetnika stavilo ključ u bravu.

Dok su tijekom 2011. godine u FBiH 7162 poslovna subjekta i obrtnika prestala s radom, istodobno je, kako tvrde u Poreznoj upravi FBiH, prijavljeno novih 9417 poslovnih subjekata i obrtnika. Iako u Poreznoj upravi ističu da je gašenjem navedenih gospodarskih subjekata istodobno otvoreno višem od 9 tisuća novih poslovnih subjekata, ekonomski stručnjak Igor Gavran kaže da to ni približno ne zadovoljava potrebe bh. burze rada. Ističe da, iako je broj novootvorenih tvrtki u prošloj godini veći od broja ugašenih, to nije utjecalo na smanjenje nezaposlenosti.
- Naprotiv, broj nezaposlenih stalno raste i zato je podatak o svakoj ugašenoj tvrtki zabrinjavajući. Nama bi trebale, ne tisuće, nego deseci tisuća novih gospodarskih subjekata da znatnije smanjimo nezaposlenost, ističe Gavran. Porezna uprava FBiH ne raspolaže podacima o razlozima prestanka rada, odnosno zatvaranja pravnih i fizičkih lica, a pogotovo nema saznanja da vlasnici poslovnih subjekata zatvaraju objekte i gase poslove jer ne mogu ispuniti obveze koje im nameće proces fiskalizacije, no, postoji mišljenje da vlasnici zatvaraju objekte i gase svoje poslove zbog primjene Zakona o fiskalnim sustavima, kažu u Poreznoj upravi FBiH. Prema anketi koju je proveo poseban odbor Komore, 63 % gospodarstvenika je djelatnost odjavilo zbog nemogućnosti fiskalizacije. No, stručnjaci misle da je upravo fiskalizacija u kombinaciji s krizom i nepovoljnim poslovnim prostorom u zemlji uzela svoj danak i u ovoj oblasti. – Zbog fiskalizacije su u prošloj godini od daljnjeg rada uglavnom odustajali obrtnici, a ništa se nije poboljšao ni ukupni prostor za poduzetnike, što je također jedan od čimbenika koji utječu na ova negativna kretanja u gospodarstvu, kaže Jago Lasić, dopredsjednik Gospodarske komore FBiH. Od ukupnog broja zatvorenih radnji, 303 su tvrtke, čijim je gašenjem stavljen ključ u bravu u čak 1394 poslovne jedinice. Ipak, najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice u BiH su obrtnici, njih čak 5406, zapravo i jesu obrtnici.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend