Vijesti iz BiH

Federalni zavod za zapošljavanje izradio izvještaj ‘Koju školu upisati?’

Federalni zavod za zapošljavanje, s ciljem boljeg informiranja učenika i roditelja, ali i donositelja politika, izradio je izvještaj “Koju školu upisati?” o stanju i ponudi srednjoškolskog obrazovanja u Federaciji BiH.

Upis u srednju školu učenicima završnih razreda osnovnih škola može biti veoma stresan period. Pored njih, veliku odgovornost za njihove izbore imaju i roditelji. U tom trenutku veoma je bitno donijeti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu s interesom, ali i u skladu s onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac. Pored toga, bitno je odabrati srednju školu i u odnosu na ono što bi u perspektivi učenik želio da radi ili studira nakon srednje škole, priopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje. 

Izvještaj ukazuje na ponudu srednjeg stručnog obrazovanja i mogućnosti školovanja po završetku osnovnog obrazovanja i može poslužiti kao koristan materijal prilikom donošenja odluke o upisu određenog smjera u srednjoj školi. Također, ovaj izvještaj otvara mogućnosti za dalja istraživanja u sagledavanju procjena ponude radne snage na tržištu rada, te u kojoj mjeri se obrazuju kadrovi koji će sutra participirati na tržištu rada i da li upisna politika može odgovoriti sve većim iskazanim problemima od strane poslodavaca po pitanju pronalaska radnika, posebno sa srednjom stručnom spremom.

Izvještaj je za potrebe Federalnog zavoda za zapošljavanje izrađen uz tehničku podršku projekta “Unaprjeđivanje istraživanja tržišta rada“, koji financira Europska unija i provodi konzorcij NIRAS IC Sp. z o.o., GOPA Worldwide Consultants, GOPA mbH Njemačka i Zavod za zapošljavanje Republike Francuske.

Izvještaj je dostupan na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje u meniju Publikacije.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend