Vijesti iz BiH

Federalna uprava policije o Čavarinoj prijavi: Nema dokaza da je bila ugrožena sigurnost predsjednika FBiH

“Nema dokaza o organiziranom nastupu navedenih inkriminiranih osoba u opisanom događaju. Nema dokaza da su navedene osobe poznavale Marinka Čavaru, odnosno da su iste nastupale na opisani način prema predsjedniku Federacije BiH”, kažu iz FUP-a.

 

Federalna uprava policije (FUP) je 6. srpnja 2017. godine primila prijavu da je dan ranije predsjednik FBiH Marinko Čavara bio pod sigurnosnom prijetnjom za vrijeme kretanja autocestom na dionici Kakanj-Zenica.

Predsjednik FBiH, po Uredbi Vlade FBiH, je štićena osoba i njegovo osiguranje vrši Federalna uprava policije i to po mjestu rada, prebivališta i u kretanju, na principu osiguranja 24 sata, priopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Odmah po dobijenom saznanju, Federalna uprava policije je u skladu sa svojoj nadležnosti, poduzela sve operativno-tehničke, kriminalističko-obavještajne i tehničke mjere i radnje u rasvjetljavanju i dokumentiranju prijavljenog događaja.

S obzirom da su iz zaprimljene prijave proizilazile indicije o eventualnom postojanju kaznenog djela, o događaju je obaviješteno Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, kao mjesno nadležno, te je u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku, vršilo nadzor nad radom policijskih službenika u vezi sa prijavljenim događajem.

Federalna uprava policije je u radu na ovom događaju izvršila potrebne istražne radnje i kriminalistička istraživanja, te je poduzela sve potrebne kriminalističko-tehničke i operativne radnje, zadokumentirala ovaj događaj, te je u okviru provedenog postupka utvrđeno sljedeće:

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara je dana 05. 07. 2017. godine u vremenu iza 17 sati kretao se autocestom na relaciji Kakanj – Zenica, sa službenim vozilom predsjednika Federacije kojim je osobno upravljao, a s namjerom odlaska kući u mjesto prebivališta.

Kretanje predsjednika Federacije BiH, na navedenoj trasi odvijalo se bez policijske pratnje, pošto je predsjednik Federacije BiH, prije kretanja na put iz Sarajeva, samoinicijativno iz pratnje otpustio policijske službenike koji su angažirani na njegovom osiguranju.

Na dionici autoceste Kakanj – Zenica došlo je u nekoliko navrata do prijetećeg “vizualnog kontakta” između kriminogene osobe N. H. sa prebivalištem u Kaknju i NN osobe koji su se zajedno kretali navedenom autocestom motornim vozilom Passat, s Marinkom Čavarom.

Imenovani su također u tijeku vožnje navedenom dionicom autoceste, kretali se na određenom odstojanju, iza vozila kojim se kretao Marinko Čavara, a u određenoj fazi ispred službenog vozila predsjednika FBiH. U navedenom događaju nije sudjelovalo o bilo koje drugo vozilo, odnosno osobe, osim pomenutih.

“Nema dokaza o organiziranom nastupu navedenih inkriminiranih osoba u opisanom događaju. Nema dokaza da su navedene osobe poznavale Marinka Čavaru, odnosno da su iste nastupale na opisani način prema predsjedniku Federacije BiH”, naveo je FUP.

Sva prikupljena dokumentacija u vezi sa navedenim događajem, uz potrebne izvještaje dostavljena je postupajućem tužitelju Tužiteljstva  ZDK.

U tijeku rada na rasvjetljavanju navedenog događaja Federalna uprava policije je surađivala sa MUP-om ZDK, MUP-om KS, MUP SBK, MUP-om Republike Srpske i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

(Dnevnik.ba)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend