Vijesti iz BiH

FBiH: U protekla 24 sata registrirano 405 slučajeva COVID-19, prijavljeno 16 smrtnih ishoda

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.098 uzoraka, od kojih je 405 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom.
U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 832.084 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 146.413 osoba. 

U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljeno je 16 smrtnih ishoda, i to u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.783.
Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.
Neophodno je pridržavati se mjera osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.
Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 09.09.2021. godine usvojila prijedlog Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva da se aktualne mjere produže za još 14 dana. 

Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, aNA OVOM LINKU možete naći aktualne Preporuke Kriznog stožera FMZ. 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend