Vijesti iz BiH

FBiH: U protekla 24 sata registrirana 572 slučaja COVID-19, prijavljena 54 smrtna ishoda

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH , u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.934 uzorka, od čega su 572 pozitivna na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH.
U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 587.418 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 122.028 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH je evidentiran oporavak 99.067 pacijenata.

U protekla 24 sata evidentiran je oporavak 879 pacijenata. Trenutno je aktivno 18.659 slučajeva COVID-19.


U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 54 smrtna ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 4.302.


Iz ZZJZ FBiH uz izvještaj napominju kako zbog nepotpunog izvještavanja privatnih laboratorija podaci nisu kompletirani.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.


Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend