Vijesti iz BiH

FBiH pred demografskim kolapsom!

Godinama se već piše i podacima potkrepljuje da Federacija Bosne i Hercegovine prolazi kroz demografski pad. Ipak, najnoviji podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da se trendovi dramatično pogoršavaju – samo u prvih pet mjeseci 2021. godine negativan prirast u FBiH iznosi zapanjujućih 6759!

To je 6759 manje stanovnika, građana, poreznih obveznika… 

Koliko su podaci loši jasnije se vidi tek u usporedbi s proteklom, 2020. godinom, koja je bila rekordno loša: U prvih pet mjeseci 2020. godine negativan prirast iznosio je 2142. Dakle, pad prirodnog prirasta se u samo godinu dana više nego utrostručio! 

Da podaci o smanjenju broja rođenih i povećanju broja umrlih postaju alarmantni moglo se vidjeti već prema podacima s kraja 2020. godine. U posljednja dva mjeseca prošle godine ukupan pad prirodnog prirasta bio je skoro jednak ukupnom padu ostatka godine – samo u dva posljednja mjeseca 2020. godine FBIH je izgubila stanovništva koliko u prvih deset mjeseci: 3890 u 11. i 12. mjesecu a 4408 u ostalih deset mjeseci!

Pad je nastavljen i prvim mjesecima 2021. a apsolutni mjesečni rekord zabilježen je u travnju 2021. kada je samo u mjesec dana FBIH izgubila 2608 stanovnika! 

Posljednji mjesec kada je FBIH imala pozitivan prirodni prirast bilo je prije skoro tri godine, odnosno u srpnju 2018. godine kada je zabilježen rast od 63 stanovnika! Od tada do danas prirodni prirast bilježi pad, i to sve brži.

Iako je vjerojatno Covid-19 ubrzao trendove, činjenica je da se FBIH nalazi duboko unutar „bijele kuge“. Broj rođene djece pada što je pokazatelj već uznapredovanog procesa iseljavanja mladih obitelji i žena u fertilnoj dobi. 

Navedeni podaci su tek konačni rezultati nepostojanja demografske politike, gospodarske zaostalosti, niske kvalitete života, političke nestabilnosti i ukupne besperspektivnosti. 

Podaci se ne razlikuju posebno po kantonima, odnosno, pad je najveći u najvećima kantonima. Najveći pad je u najrazvijenijem i najbogatijem kantonu – sarajevskom. Jasno je da tumačenja o iseljavanju „Hrvata zbog putovnica“ više ne stoje – iseljavanje je podjednako a pad prirodnog prirasta pokazuje njegove razmjere. 

S obzirom da se pad prirodnog prirasta povećava uz tek manje mjesečne oscilacije, teško je predvidjeti kada će se brojke stabilizirati. FBIH ima ograničen broj stanovnika, pa će i prirodni prirast imati svoj vrhunac, ali kada će to biti teško je procijeniti. Iseljavanje stanovništva će usporiti tek onda kada se smanji biološka masa stanovništva koje uopće može iseliti, a prirodni prirast će samo pratiti trendove iseljavanja. 

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend