Vijesti iz BiH

FBiH nema uvjete za vakcinu protiv streptokoke pneumonije

Od 1. ožujka u Srbiji će biti obavezna vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije.


Među prvima u regiji Srbija je Pravilnikom o vakcinaciji predvidjela obaveznu vakcinu koja štiti od ozbiljnih bolesti, poput zapaljenja pluća, zapaljenja uha i sinusa, kao i komplikacija poput meningitisa i sepse.
Vakcina će biti obavezna za skupine koje su pod najvećim rizikom, odnosno za djecu do pet godina, te za starije osobe. Srbija je osigurasla oko 165.000 doza ove vakcine, koja se do sada plaćala.
Trenutno, vakcina protiv pneumokokne infekcije nije uvrštena u Program obvezne imunizacije djece u Federaciji BiH.
“Prema Pravilniku o načinu provođenja obvezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, imunizacija protiv pneumokokne bolesti, kod nas se provodi prema epidemiološkim i medicinskim indikacijama”, rekli su iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.
Kako su nam naveli iz ovoga zavoda, struka svakako već duže vrijeme razmišlja o uvođenju ove vakcine u program, ali u Federaciji BiH nisu ispunjeni mnogi uvjeti za to, naročito uzimajući u obzir trend pada pokrivenosti cjepivima iz redovnog programa imunizacije.
Još 2012. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je preporučila uvođenje ove vakcine u nacionalne programe, a njena primjena razlikuje se od zemlje do zemlje.
Na globalnom nivou oboljenja izazvana streptokokokom pneumonije vodeći su uzrok smrtnosti kod djece uzrasta do pet godina.
Pneumomok bakterija postoji u prirodi u više od 100 sojeva, ali nisu sve opasne.

 

(radiosarajevo)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend