Vijesti iz BiH

FBIH će morati isplatiti štetu za napad u Bugojnu

Prvostupanjskim presudama Općinskog suda u Bugojnu usvojeni su tužbeni zahtjevi svih tužitelja i u svim predmetima za naknadu materijalne i nematerijalne štete prouzročene terorističkim napadom na policijsku postaju u Bugojnu 2010. godine, navodi se u Izvješću Federalnog pravobraniteljstva za 2014. godinu.

Stav Pravobraniteljstva

Prema mišljenju Pravobraniteljstva Federacija BiH će, bez obzira na izjavljene žalbe na prvostupanjske presude morati isplatiti naknadu šteta tužiteljima kao oštećenima iz razloga što je za eksploziju u Bugojnu već donesena pravomoćna osuđujuća presuda.

U izvješću stoji da se u tijeku 2013. i 2014. godine pred Općinskim sudom u Bugojnu vodio veći broj sporova po tužbama oštećenih osoba protiv Federacije Bosne i Hercegovine kao tužene radi naknade materijalne i nematerijalne štete kao posljedica eksplozije eksplozivne naprave postavljene 27.6.2010. godine iza zgrade Policijske uprave Bugojno za koju je po sporazumu o priznanju krivice presudom Suda BiH iz 2012. godine pravosnažno osuđen Adnan Haračić kao saučesnik izvršenja krivičnog djela terorizma.

“Prvostupanjskim presudama Općinskog suda u Bugojnu usvojeni su tužbeni zahtjevi svih tužitelja i u svim predmetima je Federacija Bosne i Hercegovine obavezana je na isplatu naknada šteta tužiteljima kao oštećenima jer je Federalni MUP nadležan za sprečavanje akata terorizma na terioriji Federaciji BiH. Na presude su izjavljene žalbe o kojima još nije odlučeno, ali će žalbe gotovo sigurno biti odbijene jer je u međuvremenu postala pravosnažna presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen Haris Čaušević kao izvršilac krivičnog djela terorizma. “, stoji u Izvješću Federanog pravobraniteljstva za prošlu godinu.

Sudski proces

Nakon petogodišnjeg sudskog postupka Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH 15. srpnja ove godine Harisa Čauševiću za djelo terorizma pravomoćno osudilo na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina. Novo suđenje u ovom predmetu uslijedilo je nakon ukidanja prvostupanjske presude od 20. prosinca 2013. godine, kojom je Čaušević bio osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju 45 godina. U terorističkom činu 27. lipnja 2010. godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a policajka Edina Hindić zadobila je teške tjelesne povrede opasne po život. Lake tjelesne povrede zadobili su Muamer Karadža, Sanel Hodžić, Sulejman Bešić, Marinko Kolak i Mugdim Škandro, te je tom prilikom na zgradi PU Bugojno pričinjena materijalna šteta u iznosu od 506.051,91 KM, kao i materijalna šteta u iznosu od 213.111,76 KM, na okolnim objektima i vozilima koja su se također nalazila u neposrednoj blizini zgrade PU Bugojno.

Nakon dvoipogodišnjeg sudskog procesa Haris Čaušević je u prvostepenom postupku krajem prosinca 2013. godine za teroristički napad osuđen na 45 godina zatvora, ali je drugostupanjsko Vijeće poništilo presudu zbog povreda postupka te cijeli proces vratilo na početak. Ponovljeni postupak počeo je krajem ožujka ove godine.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend