Ljudi u prosjeku provedu oko 4 sata i 30 minuta pripremajući ručak za Božić, a za 47 posto njih to je i najstresniji dio blagdana, pokazala je studija britanske tvrtke Magimix na 2000 ljudi. Prema njoj, nervoza doseže svoj vrhunac na sam Božić, uoči ručka u 12 sati i 56 minuta, piše Daily Mail.
Najveću poteškoću ljudima zadaje organiziranje da sve bude gotovo u pravi čas, a za 14 posto njih uzrok stresa su članovi obitelji koji vrše pritisak. Multitasking je sastavni dio blagdana koji najteže pada kuharima amaterima koji su odlučili ugostiti članove svoje obitelji za Božić.
Oni će provesti i preko šest sati za štednjakom, a uzrujat će se zbog hladne hrane, vodenastog umaka za pečenje te nedovoljno pečenog mesa. Muškarci obično počinju kuhati blagdanske objede u kasnijoj dobi, dok žene s tom tradicijom započinju već u srednjim 20-ima. Ljudi najviše pažnje za blagdane posvećuju hrani, pa nije čudno da im njena priprema predstavlja najveći stres.
Osim u kuhinji, ljudi će za Božić provesti oko četiri sata u razgovoru s obitelji te gledajući TV, izvijestili su istraživači.
(24sata.hr)