Evo kako spremiti žarbo šnite

Žarbo šnite su starinski kolač koji kombinuje orahe, džem i čokoladu, a ranije su bile sastavni dio prazničnih trpeza.

Nazivaju ih i žarbo kocke ili ploške, a ime su dobile po Emilu Gerbeaudu. Riječ je o čuvenom slastičaru koji je rođen u Ženevi, a imao je i čuvenu slastičarnu u Budimpešti odakle zapravo ovaj kolač i potiče.

Sastojci:

  • 350 grama brašna
  • 250 grama margarina
  • 1 jaje
  • vrećica suhog kvasca
  • 50 ml mlijeka
  • 50 grama šećera
  • Dodatno:
  • 250 grama oraha
  • 200 grama šećera
  • 5 kašika mlijeka
  • 4 kašike marmelade
  • 150 grama čokolade
  • 5 kašika ulja
  • Priprema:
  • Kvasac razmutiti u toplom mlijeku s malo šećera i brašna. U zdjeli pomiješati brašno, margarin i šećer. Dodati jaje i kvasac. Sve dobro umijesiti i podijeliti na 3 djela. Ostaviti pola sata da odmori.
  • Orahe pomiješajte sa šećerom i 5 kašika mlijeka. Prvi dio tijesta razvaljati, staviti u tepsiju, premazati marmeladom i preko staviti pola smjese oraha.
  • Preko ide razvaljani drugi dio tijesta, pa potom marmelada i ostatak smjese od oraha. Na vrh ide i treći dio tijesta.
  • Kore je potrebno izbosti viljuškom te kolač ostaviti sat vremena da nadođe. Rernu zagrijte na 170 stepeni i stavite da se peče 45 minuta.
  • Preko kolača je nakon pečenja potrebno staviti manju tepsiju i opteretiti je kako bi se gornja kora izravnala. Za glazuru je potrebno istopiti čokoladu na paru s 5 kašika ulja.

U slast!!

izvor: klix.ba/radiovitez.ba