Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Evo kako pravilno glasovati

Na dan izbora svaki glasač će dobiti dva glasačka listića – jedan listić za načelnika/gradonačelnika i drugi za predstavnike u lokalnim skupštinama/vijećima. U Brčko Distriktu BiH glasači će dobiti jedan glasački listić.

Na prvom glasačkom listiću glasujete za načelnika općine, odnosno gradonačelnika. Vaš glas se smatra važećim ukoliko Vaš glasački listić označite pored imena SAMO JEDNOG kandidata za načelnika/gradonačelnika, ispred jednog političkog subjekta, donosi N1.

Na drugom glasačkom listiću glasate za vijećnike u općinskom vijeću, odnosno izaslanike u skupštini općine/grada. Vaš glas se smatra važećim ukoliko glasački listić označite na jedan od sljedećih načina:

1. pored naziva SAMO JEDNOG političkog subjekta;

2. pored naziva SAMO JEDNOG političkog subjekta i pored imena JEDNOG ILI VIŠE kandidata u okviru liste kandidata ISTOG političkog subjekta;

3. pored imena JEDNOG ILI VIŠE kandidata u okviru liste kandidata ISTOG političkog subjekta.

Prilikom glasovanja za predstavnika nacionalnih manjina, označavate kvadratić samo u dijelu koji se odnosi na kandidate nacionalnih manjina.

Ukoliko pored glasa datog predstavniku nacionalne manjine označite i druge političke subjekte, takav listić će biti nevažeći.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend