Regionalne vijesti

Evo kako od 1. siječnja možete dobiti hrvatsku e-putovnicu i koliko će vas to koštati

Svi koji žele izbjeći čekanje u redovima ispred policijskih šaltera, a treba im nova putovnica, od 1. siječnja sljedeće godine moći će zahtjev za izdavanje podnijeti u elektroničkom obliku.

Nakon što su uvedene e-osobna, a zatim i e-vozačka, kao novu uslugu Ministarstvo unutarnjih poslova uvodi i e-putovnicu.
Preduvjet za izdavanje jest prijava u sustavu e-građanin te posjedovanje elektroničke osobne iskaznice koja sadrži kvalificirani potpisni certifikat.
E-putovnica moći će se izdati u redovnom postupku, što podrazumijeva rok izrade od 30 dana, uz cijenu od 355 kuna (320 za izradu i 35 za upravnu pristojbu). Skenirane potvrde o uplati prilažu se zahtjevu. Podnositelji zahtjeva putnu će ispravu moći podići u policiji, a omogućena je i dostava na kućnu adresu, što se plaća 30 kuna.
Dostavu na kućnu adresu e-vozačke odabralo je 145 građana, od njih ukupno 271 kojima je od rujna, kada je ova usluga uvedena, odobren zahtjev za njezino izdavanje. Iako se broj građana koji su odlučili izbjeći stajanje u redu čini malim, u MUP-u su zadovoljni: “Udio vozačkih dozvola za koje je zahtjev podnesen elektroničkim putem u skladu je s našim očekivanjima, naravno uvažavajući činjenicu da svaka novina treba zaživjeti i da uvijek postoji vrijeme koje je potrebno za uhodavanje. Neki građani još uvijek njeguju stare navike i skloni su dolasku na šaltere iako im se pruža mogućnost elektroničkog podnošenja zahtjeva i dostave vozačke dozvole na kućnu adresu”, obrazlaže policija.
Još jedna novost za građane stupa na snagu s prvim danom sljedeće godine. Naime, prvog radnog dana u novoj godini umjesto u policiji prometne dozvole će se ovjeravati te vozila odjavljivati u stanicama za tehnički pregled vozila. “Vlasnici vozila moći će izvršiti registraciju vozila u bilo kojoj stanici za tehnički pregled vozila koja se nalazi na registracijskom području u kojem vlasnik ili korisnik vozila ima prebivalište, boravište, privremeni ili stalni boravak ili sjedište”, navodi MUP.
Automobil će biti moguće registrirati i u stanici za tehnički pregled izvan stalnog ili privremenog mjesta stanovanja, no u i tom će slučaju na vozilu biti registracijska oznaka grada kojem vlasnik “pripada”.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend