Glazbene vijesti

Eurosong mijenja pravila glasovanja, prvi put nakon 40 godina

Organizatori Pjesme Eurovizije objavili su promjenu u načinu predstavljanja rezultata na televiziji koja bi trebala povećati napetost u finalnom dijelu emisije.

Promjena predstavljena kao “najveća od uvođenja sustava 12 bodova prije više od 40 godina” stupa na snagu ove godine kad će se 14. svibnja u Stockholmu održati 61. izdanje tog natjecanja, priopćila je Europska unija radiotelevizija.

Dosad se često zbog sustava bodovanja pobjednik znao i prije nego su skupljeni svi rezultati.

“Pjesma Eurovizije program je svjetske širine i zahtijeva napetu konačnicu. U Bakuu 2012. švedska kandidatkinja Loreen bila je sigurna pobjednica 20 minuta prije kraja prijenosa a to nije televizično”, objasnio je izvršni producent Eurovizije 2016. Martin Osterdahl.

Odsad će objava rezultata biti podijeljena u tri faze.

Prvo će televizije 43 zemalja sudionica objaviti bodove od jedan do 10 svojih profesionalnih žirija. Potom će u drugoj fazi žiriji dodjeljivati nekoj zemlji 12 bodova. U trećoj, zadnjoj fazi, Eurosong će pridodati bodove koje je svaka zemlja skupila zahvaljujući glasovanju televizijskih gledatelja.

Na jubilarnom 60. Eurosongu održanom prošle godine u Beču pobijedila je pjesma “Heroes” švedskog izvođača Mansa Zelmerlowa.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend