Svijet

Europskoj uniji zbog migranata prijeti raspad

Nekoliko mjeseci Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn upozorava da je za spas EU ostalo još jako malo vremena.

EU se može raspasti i to se može dogoditi nevjerojatno brzo ako ograđivanje prema unutra i prema van, umjesto solidarnosti, postane pravilo – rekao je Jean Asselborn u intervjuu za njemačku agenciju DPA. Luksemburški šef diplomacije također je upozorio da neki političari iz pojedinih zemalja koriste migrantsku krizu za politiku proizvodnje straha. Nije ih imenovao, no mnogi u njegovim izjavama vide Mađarsku i njezina premijera Viktora Orbana.

Rat na Balkanu

– Lažni nacionalizam može dovesti do stvarnog rata – upozorio je Asselborn. Kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, i luksemburški ministar spomenuo je mogućnost jačanja napetosti između zemalja na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

– Ako dođe do zatvaranja u Švedskoj ili Njemačkoj, onda ne znam što će se dogoditi na Balkanu – rekao je Asselborn. Njegove dramatične izjave izrečene su kad su se ministri unutarnjih poslova još jednom okupili u Bruxellesu na sastanku Vijeća EU posvećenom izbjegličkoj krizi.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend