Lokalne vijesti, Svijet

Europski dan doniranja i presađivanja organa 2022: U BiH ove godine samo 8 transplantacija!

Europski dan donacije i transplantacije organa te zahvala donorima, obilježava se svake druge subote u mjesecu listopadu. Ove godine to je subota, 8.10.2022. Udruge iz Federacije, koje su sastavnice Federalne Udruge, kao i Donorska mreža u BiH, imat će više različitih aktivnosti kroz cijeli ovaj mjesec kako bi obilježili ovaj jako važan dan za sve nas.

Posljednjih godina napravljeni su veliki pomaci u području transplantacije organa, tkiva i stanica te primjene na ljudima, što ga čini jednom od velikih medicinskih priča o uspjehu modernog doba.

Transplantacija je u mnogim slučajevima jedino održivo liječenje za vraćanje bitnih funkcija i poboljšanje kvalitete života, na primjer vraćanjem vida pacijentima ili pomaganjem da ponovno steknu mobilnost. To, također, može značiti razliku između života i smrti za pacijente s krajnjim stadijem otkazivanja organa, razornim opeklinama ili rakom krvi.

Europski dan darivanja i presađivanja organa (EODD) prilika je da se podsjetimo koliko je važno darivanje i presađivanje organa, tkiva i stanica. Ovo je, također, sjajno vrijeme za slavlje kako darivatelja i njihovih obitelji koji dijele ono što je najdragocjenije u životu, tako i zdravstvenih djelatnika koji omogućuju transplantaciju organa, tkiva i stanica. Međutim, s druge strane, moramo se sjetiti da potreba za darivateljima ostaje neispunjena i da previše pacijenata na listama čekanja umire prije nego što mogu primiti transplantaciju organa.

Zbog toga još jednom, u povodu EODD-a, Europska uprava za kvalitetu lijekova i zdravstvenu skrb (EDQM) poziva sve da razmotre darivanje organa, tkiva i stanica te da o tome razgovaraju sa svojom užom obitelji i prijateljima, čineći njihove želje poznate. Ovo može napraviti stvarnu razliku, na više načina nego što možete zamisliti. Doniranjem se ublažavaju patnje pacijenata na listama čekanja i spašavaju životi: jedan pojedinačni darivatelj može spasiti do osam života putem donacije organa i spasiti ili poboljšati više od 100 drugih kroz donaciju tkiva.

Oko 300 pacijenata u Bosni i Hercegovini čekaju na transplantaciju bubrega, jetre i srca, a ove godine smo imali samo 8 transplantacija bubrega od živih srodnih donora.

Posljednja kadaverična transplantacija (transplantacija od preminule osobe) bila je prije više od godine dana.

Europski dan darivanja organa i zahvale donorima prilika je da upozorimo na katastrofalno mali broj presađivanja organa u našoj zemlji, na veliki broj smrtnih slučajeva onih koji čekaju na transplantaciju i naravno, ovo je svakako prilika i da se zahvalimo našim donorima koji su se nesebično žrtvovali kako bi spasili živote svojih najdražih i najbližih članova obitelji. Posebna zahvala ide obiteljima preminulih donora koji su u najtežim trenucima rekli „DA“ i tako spasili veliki broj života teško bolesnih pacijenata.

Jeste li znali?

U Europi 5 novih pacijenata svakih 60 minuta dođe na listu čekanja!

U Europi 20 pacijenata umre svaki dan ne dočekavši transplantaciju organa!

U Europi je u 2021. g urađeno 36000 (tridesetšest tisuća ) transplantacija.

Na temelju odluke Vijeća Europe, Europski dan donacije i transplantacije organa obilježava se svake druge subote u mjesecu listopadu.

(Upravni odbor UDiTB F BiH)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend