Svijet

Europa na nogama: Droga uzima sve više života

Konzumiranje droga »i dalje je velik izazov za europska društva«, ističe se u izvješću, u kojemu se navodi da je »više od 93 milijuna Europljana«, ili više od četvrtine osoba od 15 do 64 godine »imalo iskustva« s drogama.

 

Predoziranje narkoticima odnosi sve više života u Europi, gdje kola velik broj novih tvari »opasnih« za zdravlje, upozorava Europski opservatorij za droge i toksikomaniju (OEDT) u svom izvješću.

U Europi je i dalje najpopularnija marihuana, zatim dolaze kokain, MDMA (djelatna tvar ekstazija) i amfetamini (amfetamin i metamfetamin), piše Hina, a prenosi novi.list

U izvješću koje se temelji na podatcima prikupljenim u 2015. i u 2016., na prvom mjestu se ističe »ozbiljan« i »zabrinjavajući« porast broja smrti zbog predoziranja u 28 zemalja EU-a, u Turskoj i u Norveškoj (8441 smrtni slučaj u 2015., što je povećanje od 6 posto u odnosu na 2014.), »uglavnom povezanih s heroinom i s drugim opijatima« (dobivenim od opijuma).

OEDT usto napominje da u zemljama poput Francuske, Danske, Irske i Hrvatske, predoziranje opijatima koji se koriste u zamjenskim terapijama (uglavnom metadonskoj) ubija više od heroina.

Drugi veliki razlog za zabrinutost, ističe OEDT, jesu »nove psihoaktivne tvari« (sintetske droge i proizvodi) koji su »i dalje velik izazov za javno zdravstvo u Europi«, tim više što se brzo zamjenjuju novima i prodaja im je sve bolje organizirana, napose »putem interneta i na ilegalnom tržištu«.

OEDT je osobito zabrinut zbog novih sintetskih opijata s velikim udjelom djelatne tvari koji djeluju poput heroina i morfija a rašireni su u Europi i u Sjevernoj Americi.
Među njima su fentanili, veoma jaki sedativi koji svake godine odnosi desetke tisuća života zbog predoziranja, osobito u Sjevernoj Americi.

U Europi je u vezi s tom supstancom već zabilježeno »više od pedeset smrtnih slučajeva«, konstatira se na kraju izvješća.

(Dnevnik.ba)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend