Regionalne vijesti

EU najavila ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena

Unatoč najavama kako će zemlje Evropske unije 2021. godine ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena, to se još nije ostvarilo. 

U nedjelju započinje ljetno računanje vremena u kojem se kazaljke sata pomiču za jedan sat unaprijed, odnosno sa dva na tri sata ujutro.

“Ovo nije zadnje pomicanje sata, jer propis Evropske unije kojim se planiralo ukidanje takve prakse nikad nije donesen. Također, nije vjerovatno da će biti donesen u bližoj budućnosti”, rekli su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dodali su kako je Komisija  2018. godine predstavila prijedlog nove Direktive u kojem predviđa trajno ukidanje pomicanja sata uvjetovanog izmjenom godišnjih razdoblja istovremeno u svim državama članicama tako da članice odluče hoće li trajno zadržati zimsko ili ljetno računanje vremena.

Pojavilo se i pitanje usklađenosti tih odluka kako bi se zaštitilo funkcionisanje unutrašnjeg tržišta EU.

“U Vijeću je postalo jasno da će biti teško postići dogovor oko ujednačavanja standardnog vremena među susjednim državama , a situaciju je otežala činjenica da EK nije popratila izradu prijedloga standardnom procjenom učinka.

Nakon što je Pravna služba Vijeća analizirala prijedlog i utvrdila da se bez izrađene procjene učinka ne može reći da je Komisija dokazala da je pri izradi prijedloga poštovala jedno od glavnih načela za donošenje europskih propisa, načelo proporcionalnosti, blokirajući broj država članica odbija raditi na prijedlogu dok Komisija ne izradi istu”, dodali su iz  iz Ministarstva.

Kažu kako su tada zamrznuli rad na Direktivi i nikad ga nisu nastavili te zaključuju da ova institucija navedeni prijedlog više ne vidi kao jedan od prioriteta.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend