EU izjednačava plaće radnika u zemlji i inozemstvu?

Odbor za rad i socijalna pitanja Europskog parlamenta je prihvatio u ponedjeljak izvještaj o prijedlogu promjena direktive o radnicima u inozemstvu, što je jedan od prvih koraka u zakonodavnom procesu izmjene pravila prema kojima bi izaslani radnici trebali biti plaćeni jednako kao i domaći za isti rad, piše Poslovni svijet.ba.

Prema prijedlogu Povjerenstva, izaslani radnik mora imati istu plaću i iste radne uvjete, kao i radnici u zemlji koja prima radnike, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi. Time bi tvrtke iz siromašnijih članica izgubile konkurentsku prednost i ne bi mogle dobivati posao u bogatijim članicama, a što bi negativno utjecalo i na zaposlenost.
Na promjeni pravila najviše inzistira Francuska, a njezin predsjednik Emmanuel Macron to je stavio čak u svoj predizborni program. Najčešće je riječ o radnicima u građevinskom sektoru. Nakon prihvaćanja na Odboru tekst se upućuje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, koji će o tome glasovati sljedeći tjedan u Strasbourgu. Tekst usvojen na plenarnoj sjednici Parlamenta bit će podloga za raspravu između europskih zakonodavaca i predstavnika zemalja članica, koji o tome odlučuju.
I zemlje članice EU-a na sastanku Vijeća za rad i socijalna pitanja pokušat će usuglasiti zajedničko stajalište na temelju kojeg bi se pregovaralo s Parlamentom, ali zasad se to čini malo vjerojatnim s obzirom na razlike između istočnih i zapadnih članica EU-a. Jednom kada zemlje članice uspiju dogovoriti zajedničko gledište stvorit će se uvjeti za usuglašavanje između dva zakonodavna tijela.

(www.vecernji.ba)