Lokalne vijesti

EU donirala 500.000 KM medicinske opreme Srednjobosanskoj županiji

Sve bolnice u Srednjobosanskoj županiji jučer su dobile po monitor za praćenje vitalnih životnih funkcija, a u centralno skladište kriznog stožera SBŽ u Travniku isporučena je veća količina zaštitne opreme, ukupne vrijednosti oko 500.000 KM. 

  Donaciju bolnicama predao je Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH.

Virus je još uvijek tu, kaže Bizel, a svi zajedno moramo se potruditi spriječiti njegovo širenje.

– Dio je to paketa pomoći EU-a od okupno sedam milijuna KM za BiH. Svi znamo da je koronavirus ostavio ekonomski trag, a trenutno je aktualan paket makroekonomske pomoći u iznosu od 250 milijuna eura i više od 70 milijuna eura pomoći malim i srednjim poduzećima – rekao je Bizel. Ovakve donacije, kaže dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti “TBC” Travnik, pomoći će spašavanju života.

– Ovo je već kontinuirana pomoć EU zdravstvenom sustavu u SBŽ i svaka donacija će pomoći spašavanju ljudskih života. Čitavo vrijeme opslužujemo 60 Covid pacijenata i 20 u izolatoriju.

Drago mi je da javnost prepoznaje da nismo zanemarili ni ostale pacijente jer ni u jednom trenutku nismo prestali raditi dijagnostiku. Situacija je sada malo bolja nego prije mjesec dana, ali daleko od onakve kakvu bi mi htjeli. Borimo se i uspijevamo još uvijek održati sustav fukcionalnim – rekao je Abdulović.

SBK je, osim monitora, dobio oko 76.000 kirurških maski, više od 7.000 FFP maski i više od 3.000 zaštitnih odijela.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend