Svijet

EU daje 70 milijuna eura zemljama Zapadnog Balkana kako bi što prije počele cijepljenje

Europska komisija je usvojila paket u vrijednosti od 70 milijuna eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi pomogla financiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana cjepivima protiv COVID-19 koje su nabavile zemlje članice EU.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi istaknuo je: “Tijekom cijele pandemije EU je pokazala da se prema Zapadnom Balkanu odnosi kao prema svojim privilegiranim partnerima. U tom duhu nastavljamo djelovati i kada je riječ o cjepivima poduzimajući korake s ciljem omogućavanja brzog početka kampanja cijepljenja kritičnog osoblja i najranjivijih skupina u regiji u ranoj fazi. Brzo cijepljenje će biti od presudne važnosti za okončanje pandemije i pokretanje socioekonomskog oporavka Zapadnog Balkana”.

Paket će se realizirati kroz bespovratna sredstva (grantove) za pomoć u pokrivanju troškova cjepiva za prioritetne skupine u regiji, kao i potrebne opreme za cijepljenje.

Zapadnom Balkanu će omogućiti kupovinu određenih doza cjepiva iz Ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne zemlje članice EU podijeliti dio svojih unaprijed dodijeljenih doza.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend