Vijesti iz BiH

EU bespovratno dodijelila milion eura za 13 projekata u BiH

Ceremonija dodjele milion eura bespovratnih sredstava razvojnim projektima u 20 općina Bosne i Hercegovine, u okviru “EU Prolokal” programa, koji finansira Evropska unija i Vlada Njemačke održana je u Banjaluci.

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evopske unije u BiH u obraćanju novinarima istakao je da su minisitri vanjskih poslova evropskih država prije nekoliko dana rekli da će poduprijeti BiH na njenom putu ka EU, ali da je prije toga potrebno provesti reforme.

“Reforme su potrebne na sivim nivoima, ali posebno lokalnom nivou, građanima, porodicama”, rekao je Sinno i dodao da EU pruža podršku na lokalnom nivou – upravama i  ekonomskom razvoju.

Objasnio je da su dodijeljeni certifikati za 13 projekata iz različitih oblasti, od turizma, drvoprerađivačke industrije, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine…

“Ovi projekti cvjetaju u raznim oblastima i pomoći će u prosperitetu vaših lokalnih zajednica kako bi se osigrao bolji život ljudi”, rekao je Sinno i dodao da je ovo dobar doprinos, ali da neće biti u mogućnosti da zamjeni lokalne vlasti u reformama zbog čega je bitno je da se svi uključe kako bi prosperitet bio konstantan.

Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH podsjetio je da je strateško opredjeljenje BiH i svih političkih subjekata – put prema EU.

“Taj put nije samo politički program, on je možda i prvenstveno ekonomski program, koji treba osigurati bolji život svih ljudi u ovoj zemlji”, rekao je on i dodao da će do toga doći usvajanjem evropskih praksi u biznisu, “novih standarda kvalitete koji će omogućiti da bh. poduzetnici iz različitih sektora mogu na pravi način izaći na evropsko tržište jer bez toga nema dugoročno uspješnog biznisa u ovoj zemlji”.

Jozo Bejić, sekretar ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH rekao je da je osam cetrifikata dodjeljeno za jačanje konurentnosti malih i srednjih preduzeća, te pet za jačanje inovativnosti.

“Projekt je otpočeo krajem 2016. godine, podjeljeno je 58 certifikata za korisnike mala i srednja preduzeća, te osam udruženja”, rekao je on i dodao da se današnjom dodjelom certifikata implementira pomoć opštinama koje su pogođene poplavama u ekonomskom razvoju i jačanju konkuretnosti u implementiranju politika i zakona o malom biznisu.

Prema njegovim riječima svrha je da se poboljša konkurentnost malih i srenjih preduzeća i da se napravi “boljitak ambijenta za ova preduzeća gdje postoje materijalni i ljudski resursi”.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske istakao je da je ovaj projekat već dao dobre rezultate, te da u sljedećoj godini očekuje još uspjeha u jačanju lokalnog razvoja. Prema njegovim riječima današnja dodjela sredstava daće veliki doprinosi i osjećaj podrške privrednim subjetima.

Slaviša Jelisić iz  kompanije “Li revolution” koja je dobila grant za pojekat “Inova” istakao je da se je ova kompanija sa Opštinom Derventa, Srednjom metalskom školom i preduzećem “Metalac” pripremila ovaj projekat koji se odnosi na jačanje konkuretnosti preduzeća.

“U pitanju su posebne obuke za ljude koji rade u oblasti metaloprerađivačke indstrije, prvenstveno zavarivača jer je to nešto što je deficitarno”, rekao je Jelisić i dodao da za ovaj projekat grant iznosi oko 175.000 KM.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend