Šest stvari koje pogrešno čistite

Navike čišćenja koje koristite već godinama možda i nisu toliko učinkovite kao što mislite. Ove uobičajene pogreške možete ispraviti i postati znatno bolji u čišćenju svog životnog prostora ako se budete pridržavali ovih savjeta.

Posuđe, čaše i pribor

Nemojte pretrpavati perilicu za posuđe. Pribor nabacan na hrpu neće se podjednako oprati, pa ga posložite tako da ručke budu prema dolje kako bi se najbolje oprao dio kojim jedete. Nikako nemojte miješati srebrninu i pribor za jelo od nehrđajućeg čelika jer bi se srebrnina mogla oštetiti, perite je ručno. Također, izbjegavajte pretjerano naslagivanje posuđa jer voda s deterdžentom tada neće prodrijeti do svakog komada, a posebice onih na vrhu. Posebno prljavo posuđe posložite na samo dno perilice prema sredini kako bi bilo što bliže prskalici. Ako koristite gel-kapsule, stavite ih u dozator perilice suđa jer će se u protivnom, ako ih stavite među posuđe, prebrzo raspasti i neće biti toliko učinkovite.

Zavjesa za tuš

Nema potrebe baciti staru zavjesu za tuš koja se zaprljala, jednostavno je možete ubaciti zajedno sa starim ručnicima i dozom izbjeljivača u perilicu rublja i namjestiti na ciklus za nježno ispiranje vrućom vodom. Izvadite zavjesu iz perilice, objesite da se osuši ili je ostavite u sušilici rublja minutu-dvije kako biste ubrzali proces.

Mrlje na tepihu i presvlakama

Vaš vam instinkt možda govori da biste mrlju trebali direktno poprskati sredstvom za uklanjanje mrlja, ali to može samo dodatno smočiti ciljano područje i pogoršati stvar, odnosno uništiti tkaninu i učiniti mrlju tvrdokornijom i težom za pranje. Umjesto toga, sredstvo za čišćenje nanesite na tkaninu kojom ćete lagano tapkati po ciljanom mjestu dok mrlja ne nestane. Nakon toga, ponovite postupak s tkaninom koju ste umočili u hladnu vodu i ocijedili. Prozori

Ne perite prozore tijekom sunčanog dana jer će se prebrzo osušiti i ostaviti tragove na staklu. Prozore perite kad je oblačno: prvo okvir prozora, a onda i staklo. Možete se poslužiti četkom ili usisavačem kojim možete usisati prašnjave elemente prozora. Dok neki preporučuju korištenje novinskog papira za čišćenje prozora, to može ostaviti neželjene tragove. Radije se držite krpe od mikrovlakna.

Odjeća

Uobičajena je pogreška staviti previše deterdženta ili omekšivača u perilicu, a to neće pomoći ni vašoj odjeći ni vašoj koži. Uvijek pažljivo izmjerite količinu deterdženta i omekšivača koje trebate staviti u perilicu i slijedite upute na pakiranju proizvoda uzimajući istovremeno u obzir i količinu odjeće koju perete. Ako imate podosta odjeće ili je ona veoma prljava, dodajte malo više deterdženta ili omekšivača.

Elektronika

Mobiteli, tableti i ostali gadgeti koje držite u rukama s vremenom postaju ljepljivi, no nije dobro direktno na njih prskati sredstvo za čišćenje. Za čišćenje LCD ekrana najbolje je upotrijebiti tkaninu s mikrovlaknima.

(K.H./goodhousekeeping)