Vijesti iz BiH

Epidemiološka situacija u ZDK nepovoljna s trendom pogoršanja

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu imaju povišene vrijednosti, a broj novih potvrđenih slučajeva u proteklih sedam dana je 283, što može ukazivati na očekivani daljnji porast broja oboljelih, zaključak je Kriznog stožera Ministarstva zdravstva ZDK.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, do 19. rujna ukupno je potvrđeno 15.297 slučajeva korona virusa, a broj aktivnih slučajeva je 326. U posljednjem promatranom tjednu umrlo je 14 osoba, a bilo je 58 hospitaliziranih krajem ovog perioda.

Krizni stožer je zaključio da se epidemiološka situacija u kantonu može ocijeniti nepovoljnom s daljnjim razvojem trenda pogoršanja.

Ipak, u odnosu na neke druge kantone i Federaciju u cijelosti, situacija u ZDK se može ocijeniti nešto povoljnijom, s obzirom na to da jedino USK i KSB imaju manju vrijednost sedmodnevne kumulativne incidence od ZDK.

Krizni stožer će Vladi ZDK uputiti prijedlog da naredbom produži primjenu dosadašnjih mjera, inzistirajući na maksimalnoj kontroli provođenja ovih mjera od strane inspekcije i policijskih organa.

Prema podacima INZ-a, do sada su zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučene 175.722 doze cjepiva, a utrošene su 99.532 doze. U potpunosti je cijepljeno 33.600 građana.

Domovi zdravlja imaju na raspolaganju više od 75.000 doza cjepiva, a Krizni stožer je zadužio Operativni tim za cijepljenje INZ-a da, u suradnji s domovima zdravlja, nastavi raditi na povećanju broja punktova na kojima će se provoditi cijepljenje, kojih u kantonu trenutno ima ukupno 60.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog stožera Adnan Jupić pozvao je građane da se što masovnije odazovu cijepljenju protiv koronavirusa, priopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(Fena)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend