Vijesti iz BiH

Ekološki aktivisti u Zenici prosvjedovali protiv gradnje HE “Janjići”

Ekolozi su se na organizaciju prosvjeda odlučili zato što je Gradsko vijeće Zenice odbilo građansku inicijativu za stavljanje izvan snage svojih prethodnih odluka o hidroelektrani Janjići, za koju je bilo prikupljeno 1.563 potpisa građana.

Pedesetak građana Zenice i ekoloških aktivista iz drugih gradova, odazvalo se današnjem prosvjedu ispred zgrade Gradskog vijeća i Gradske uprave tog grada, koji je organizirao Eko-foruma Zenica s ciljem da se zaustavi gradnja Hidroelektrane “Janjići” na rijeci Bosni kod Zenice.

Ekolozi su se, kako je objasnio predsjednik Upravnog odbora Eko-foruma prof. dr Samir Lemeš, na organizaciju protesta odlučili zato što je Gradsko vijeće Zenice odbilo građansku inicijativu za stavljanje izvan snage svojih prethodnih odluka o hidroelektrani Janjići, za koju je bilo 1.563 potpisa građana.

Lemeš je napomenuo kako je 2013. godine bila donesena preliminarna suglasnost tadašnjeg Općinskog vijeća Zenice, na osnovu, kako je ustvrdio, falsificiranih izjava predsjednika mjesnih zajednica, koje gravitiraju toj hidroelektrani.

-Nakon toga, bio je čitav niz poteza koji su provedeni i svaki put kada su se građani bunili, kada su slali argumente i objašnjenja zašto je ta hidrolektrana štetna prvenstveno po okoliš, a onda i po njih, nije bilo odgovora. Tako da posljednji naš potez bio je da pošaljemo GV inicijativu s 1.500 potpisa da ponište svoje odluke. Oni to nisu prihvatili – istakao je Lemeš.

Zahtjeve za obustavu gradnje tog hidroenergetskog objekta, koji će graditi Javno poduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, navodi Lemeš, uputiti će na pet adresa.

Traže, također, od EP BiH da odustane od gradnje hidroelektrane, od Vlade FBiH i od Federalnog ministarstva energetike da ponište ugovor o koncesiji, jer je istekao, a od KfW banke da poništi odluku o dodjeli kredita za izgradu hidroelektrane.

Predsjednik Mjesne zajednice Janjići, Miralem Kaknjo, najavio je da će nastaviti borbu za zaustavljanje gradnje te hidrolektrane na njihovom području.

Ističe da su predstavnici lokalnih sredina morali biti pozvani na sjednicu Gradskog vijeća Zenice da se izjasne i iznesu svoje stavove.

(Fokus.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend