Lokalne vijesti

‘Eko alarm”: Poziv građanima da prijave divlja odlagališta otpada u KSB

U cilju borbe protiv divljih odlagališta otpada na području Kantona Središnja Bosna aktiviran je „Eko alarm“.

Na broj telefona 061/388-912 možete nas pozvati ili nam poslati poruku na viber, te prijaviti lokaciju divlje deponije, neuređene površine ili zapuštene zelene površine u vašem mjestu. Prijavu divljih deponija možete izvršiti i na mail deponijesbk@gmail.com.

Divlje deponije su nelegalna odlagališta koja zauzimaju mali prostor i sadrže ograničene količine otpada, a najčešće su formirane neposredno uz put u blizini naseljenog mjesta. Vrlo je čest slučaj da se otpadni materijal deponuje uz korito rijeke, kao i na zemljištu koje nije u privatnom vlasništvu. Po konfiguraciji terena, uglavnom su to strme padine na kojima se vrlo teško može organizovati čišćenje i odvoz deponovanog materijala, a u većini slučajeva otpad se prosto baca niz strmine kraj puta ili u rijeku.

Naš cilj je da u suradnji s ekološkim udruženjima izvršimo lociranje, mapiranje i organizaciju sanacije divljih deponija koje predstavljaju najveći ekološki problem društva. Kako su naša sredstva i ljudski resursi ograničeni, molimo građane i građanke da daju svoj doprinos te na navedenu mail adresu ili broj telefona prijave divlje deponije na prostoru Kantona Središnja Bosna.

Hvala što čuvate okoliš!

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend