Dvojno prebivalište ukida se tijekom ovog mjeseca

Dvojno boravište i prebivalište u Hrvatskoj, po svemu sudeći, broji posljednje dane jer se tijekom ožujka očekuje usvajanje novih zakona koji će na novi način regulirati ovo područje, doznajemo od izvora bliskih Vladi i Saboru RH. Kontroverznim zakonima, koji su izazvali brojne polemike među Hrvatima izvan Hrvatske, osobito u BiH, u potpunosti se ukida instrument dvojnog prebivališta i sve beneficije koje su građani do sada na račun toga uživali. Prema nekim procjenama, čak oko 90.000 Hrvata iz BiH ima dvojno prebivalište pa ne treba posebno naglašavati kakve posljedice bi ovi zakoni mogli imati na našu zemlju.

Brojne nedoumice
Da su navedeni setovi zakona već završeni još u siječnju, potvrdio je i Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova RH, jasno kazavši kako bi se oni na stolovima ministara u Vladi RH trebali naći najkasnije do 21. ožujka. Inače, zakon o ukidanju dvojnog prebivališta već je tijekom 2010. prošao prvo čitanje u Saboru, ali je vraćen MUP-u na doradu zbog brojnih nedostataka. Zbog toga su brojni zastupnici pa čak i oni koji su bili za usvajanje ovog zakona jasno naglašavali kako se on pisao “navrat-nanos” te se u obzir nisu uzele posljedice koje će on izazvati. Naime, iako se u hrvatskoj javnosti, ali i velikom dijelu političke elite, nedvosmisleno prezentiralo da se ovaj zakon donosi zbog Hrvata iz BiH, odnosno zbog pročišćavanja biračkih lista te ukidanja nekih povlastica koje iz dvojnog prebivališta imaju bh. Hrvati, on će ponajviše pogoditi upravo hrvatske građane. Tako, primjerice, znatan broj stanovnika Zagreba ima prijavljeno prebivalište na nekom od hrvatskih otoka zbog manjeg poreza i sličnih povlastica pa je još uvijek nejasno kako će Hrvatska regulirati taj dio ove problematike. Isto tako, donošenje i primjena ovog zakona, prema našim izvorima, koštat će kudikamo više nego li sve što se izdvaja trenutačno na osnovi dvojnog prebivališta (porodiljine naknade, naknade za nezaposlenost, zdravstveno osiguranje, socijalna davanja…).
Nesagledive posljedice

Predložene izmjene zakona koje su prošle prvo čitanje u Saboru RH još uvijek nisu uzele u obzir odnose s drugim zakonima, pogotovo onima koji tretiraju način plaćanja pristojbi i poreza na imovinu. Kako se iz prava o prebivalištu izvode i mnoga druga prava, jasno je kako će se zakon o prebivalištu odraziti na brojne segmente života. Tako se, primjerice, kada je u pitanju imovina, nakon ukidanja dvojnog prebivališta postavlja pitanje na koji će način Hrvati iz dijaspore raspolagati imovinom u Hrvatskoj. Na kraju, kao jedna od najgorih posljedica ovog zakona može biti činjenica da će se zasigurno veliki broj Hrvata iz BiH odlučiti ostati u Hrvatskoj što bi moglo dovesti do novog egzodusa bh. Hrvata.
Bilo kako bilo, i bez obzira što stoji iza donošenja ovog zakona (čišćenje biračkih popisa, pritisak EU-a ili nešto treće), radi se o kompleksnoj stvari koja bi mogla izazvati nesagledive i dalekosežne posljedice.
Bez strategije
Usporedno s zakonom o prebivalištu i boravištu u Hrvatskoj govorilo se i o strategiji o Hrvatima izvan Hrvatske, čime bi se donekle ublažili negativni učinci koji će uslijediti nakon ukidanja dvojnog prebivališta. Ipak, ta strategija još uvijek nije na dnevnom redu Hrvatskog sabora te je još uvijek uvelike neizvjesno kada će biti.
(DL)