Svijet

Dvanaestogodišnji dječak planirao bombaške napade na božićni sajam

Dvanaestogodišnji dječak iračkog podrijetla planirao je bombaške napade na božićni sajam u Ludwigshafenu na zapadu Njemačke, javljaju njemački mediji u petak pozivajući se na državno odvjetništvo.

– Dvanaestogodišnji njemački državljanin iračkog podrijetla je dva puta pokušao izvršiti napad na božićni sajam u Ludwigshafenu, a napad nije izvršen zbog zatajenja eksplozivne naprave – javlja javni servis SWR pozivajući se na izvore u državnom odvjetništvu.

Dječak iračkog podrijetla rođen je u Ludwigshafenu 2004. godine i bio je “jako radikaliziran”, objavio je časopis Focus.

Eksplozivna naprava je zatajila u dva navrata, jednom u studenom i jednom 5. prosinca kada je napušteni ranac upao u oči jednom prolazniku. Policija je brzo otkrila počinitelja, no istraga nije pokrenuta zbog toga što se u njemačkoj kazneni postupak ne može voditi za djecu mlađu od 14 godina. Državno odvjetništvo je poduzelo „sigurnosne mjere“.

Prema informacijama državnog odvjetništva, postoji sumnja da je 12-godišnjak održavao „intenzivne kontakte“ s pripadnicima tzv. Islamske države od kojih je i preko jedne internetske platforme za slanje poruka primio uputstva za napade.

Javna rasprava na temu izbjeglica i sigurnosti u Njemačkoj se pooštrila nakon što je otkriveno da je osumnjičeni u slučaju jedne silovane i ubijene 19-godišnjakinje u Freiburgu, jedan maloljetni izbjeglica iz Afganistana. Pozornost javnosti je privukao i slučaj dvostrukog silovanja u Bochumu, za što je osumnjičen jedan irački izbjeglica.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend