Vijesti iz BiH

Dvadeset sedam kritičnih situacija, 16 slučajeva kršenja predizborne šutnje

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini su uglavnom izvršene u skladu s propisima, kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu direktor projekta Koalicije ”Pod lupom” Dario Jovanović. Istaknuo je da su svi članovi biračkih odbora bili su prisutni jutros u 6.00 sati na 85 posto promatranih biračkih mjesta.

– Njihova obveza je da svi budu prisutni sat vremena prije otvaranja biračkih mjesta. Ovo je veći postotak nego na izborima 2014. godine kada ih je bilo oko 65 posto u šest sati ujutro – kazao je Jovanović.

Istaknuo je kako “na jedan posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani, a na šest posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala”.

– To je poprilično veliki postotak s obzirom na to da imamo 2.500 biračkih mjesta pokrivenih. Uglavnom se radi o tome da distribucija izbornog materijala od središnjeg izbornog povjerenstva prema lokalnim izbornim povjerenstvima, a poslije od lokalnih izbornih povjerenstava prema biračkim odborima nije izvršena kako je to bilo zamišljeno – pojasnio je Jovanović.

Na 99 posto biračkih mjesta glasačka kutija je pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

– Ukupno 81 posto biračkih mjesta otvoreno je točno u 7 sati, 17 posto je otvoreno s kašnjem do 15 minuta, a između 7.15 i 8.00 sati otvorena su dva posto biračkih mjesta. Dva biračka mjesta nisu otvorena do 8.00 sati – izjavio je Jovanović.

Dva su slučaja biračkih mjesta koja nisu otvoreni na vrijeme i to na Istočnoj Ilidži i Općini Stolac (176A010), kazao je Jovanović dodavši kako je “razlog neotvaranja biračkog mjesta u Stocu dodostatak izvoda iz središnjeg biračkog popisa”.

– Šezdeset mobilnih timova Koalicije jutros do 9.00 sati je obišlo 151 redovno biračko mjesto i šest biračkih mjesta na kojima su rješavali kritične situacije. Kritične situacije su incidentne pojave koje za nas predstavljaju teže oblike kršenja izbornog procesa. Ne znači da su sve utemeljenje, mi njih provjeravamo s izbornom administracijom, s našim promatračima na terenu, s mobilnim timovima – kazao je Jovanović.

On je naglasio kako je “izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s izbornim zakonom i propisima, ali da je bilo manjih problema na oko jedan posto biračkih mjesta. Glavni razlog toga jeste nedovoljna komunikacija između pojedinih lokalnih izbornih povjerenstava i SIP-a i problemi s izdavanjem akreditacija.

– Konkretno, imali smo određene probleme u Banjoj Luci i Stocu. Koalicija surađuje sa središnjim lokalnim izbornim povjerenstvima na otklanjanju ovih problema – dodao je Jovanović.

Naglasio je kako je “u prethodnih 48 sati ponovo zabilježen pritisak, ovaj put na birače koji su trebali promatrati na biračkim mjestima, tako da određeni broj promatrača u posljednja 24 sata otkazao angažman Koaliciji Pod lupom”.

– Srećom imali smo zamjenu rezervu za te ljude i uglavnom je riječ o pritiscima političkih subjekata. Imali smo probleme u općinama Livno, Travnik, Novi Travnik i Vitez – precizirao je Jovanović.

Tijekom jučeranjeg dana, ali i jutros građani su prijavili 16 slučajeva kršenja predizborne šutnje koja se uglavnom odnosi na političku agitaciju da se glasuje za pojedinog političkog subjekta, oglašavanje na facebooku i plakatiranje tijekom predizborne noći.

– Građani su nam poslali više slučajeva slanja SMS-a od konkretnih političkih subjekata za koje znamo tko su – kazao je Jovanović, ali s obzirom na izbornu tišinu koja je u toijeku, nije želio govoriti konkretno o kojim političkim subjektima se radi.

Koalicija “Pod lupom” do sada je registrirala ukupno 27 kritičnih situacija u sklopu lokalnih izbora u BiH.

– Konkretno je riječ o 27 kritičnih situacija za koje smatramo da su utemeljene, a naši posmatrači su na osnovu prijavljenog ukupno podnijeli 23 primjedbe u zapisnike o radu biračkih odbora – kazala je članica Koalicije Jelena Tanasković-Mićanović.

Zabrana promatranja promatračima Koalicije dogodila se dva slučaja gdje im nije dopušten ulazak prilikom vršenja ručnog brojanja listića.

– Kašnjenje otvaranja biračkog mjesta registrirano je u Stocu i nemamo informacije je li ono otvoreno za rad – dodala je Tanasković-Mićanović.

Iz Koalicije navode da su nepravilnosti u procesu glasanja zabilježene u obliku pomoći pri glasovanju gdje se jedna osoba pojavljuje kao pomagač u više od deset slučajeva. Također, registrirano je nagovaranje birača da glasuju za neku opciju u šest slučajeva, a u osam slučajeva registrirano je sustavno kršenje biračkog zakona od strane biračkog odbora.

Nagovaranje birača da glasuju za neku političku opciju na biračkom mjestu ili u njegovoj neposrednoj okolini je zabilježeno u šest slučajeva, a sustavno kršenje Izbornog zakona od biračkog odbora u osam slučajeva.

Iz Koalicije “Pod lupom” su pozvali sve građane da izađu na izbore, naglasivši kako svaki glas utječe na rezultat.

Današnje Lokalne izbore promatra 2.700 promatrača Koalicije ”Pod lupom” na više od 2.500 biračkih mjesta, u 142 lokalna izborna povjerenstva i 60 mobilnih timova širom BiH. Podatke s terena zaprima Pozivni centar Koalicije ”Pod lupom”, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend