Dva različita svijeta: Pola milijuna građana BiH je napustilo svoje domove dok deseci tisuća političara ostvaruju benefite

Alarmantno, a za mnoge nevjerovatno zvuče podaci o odlasku stotina tisuća ljudi iz BiH, prije svega mladih.

Neki dovode u pitanje, odnosno propituju te brojke, što je također s jedne strane razumljivo, jer kao da nismo svjesni procesa koji se odvija pred našim očima i oko nas. S druge strane, svatko u BiH zna iz svog okruženja barem nekoliko primjera odlaska mladih u inostranstvo, i stoga je krajnje vrijeme da umjesto tog propitivanja, nadležne institucije stave na dnevni red ovo pitanje odnosno problem, prema resoru koji im je u nadležnosti – izjavila je za Fenu Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH.

Politička nestabilnost, ekonomska neizvjesnost i socijalni razlozi, dodatno usložnjeni pandemijom koronavirusa, jednom riječju opća nesigurnost, tjeraju mlade na odlazak iz BiH.

– Samo prije desetljeća, bilo je nezamislivo da će riječi rat, podjele, naoružavanje, međunarodni promatrači, ponovo biti dominantne u medijskim izvještajima, dijaloškim emisijama i u svakodnevnom životu. Nažalost, opet se vraćamo unazad, u neizvjesnost, podjele, sukobe… samo 26 godina od zaustavljanja rata u BiH – kaže Zukić dodajući kako u tom kontekstu mladi dodatno vide besperspektivnost života u BiH.

Naglašava da je bilo nezamislivo, radeći tri desetljeća s izbjeglicama, raseljenim i povratnicima, da će se dogoditi ponovni egzodusi, ovog puta ‘mirnodopskog iseljavanja’. Odlazak stanovnika susjednih država u zemlje EU je također prisutan, ali je iseljavanje iz BIH dodatno potaknuto političkim podjelama i opstrukcijama protiv države, naglašava Zukić.

Pola milijuna Bosanca i Hercegovca su od 2013. godine do danas napustili ovu zemlju ostavljajući svoje domove, a mnogi i plodna imanja.