Dva obična sastojka s kojima ogrebotine na staklenim površinama nestaju kao od šale

Imate kod kuće stakleni stol koji vam je drag, ali smetaju vam ogrebotine koje su se s vremenom pojavile na njemu? Ili imate staklenu vitrinu na kojoj su vidljive ogrebotine? O kojoj god staklenoj površini u domu se radilo, površinske ogrebotine mogu se ukloniti pomoću dva obična sastojka iz kućanstva.

U slučaju da je ogrebotina na staklenoj površini dublja, možete je probati ispuniti prozirnim lakom za nokte. Samo pazite da ne pretjerate s lakom jer previše laka za nokte može još više oštetiti površinu.

Površinskih ogrebotina na staklenim površinama u domu možete se riješiti na jednostavan način, a za to će vam trebati iduće četiri stvari:

  • pasta za zube bez gela
  • ocat
  • voda
  • krpa od mikrofibre

Postupak:

  1. Obrišite ogrebano područje tako da bude čisto te nanesite sloj paste za zube. Paste s većim abrazivnim svojstvima djeluju najbolje. Abrazivna sredstva u pastama za zube dovoljno su sigurna da poravnaju površinu, bez dodatnog oštećivanja površine.
  2. Koristeći krpu od mikrofibre kružnim pokretima trljajte pastu po ogrebotini nekoliko minuta. Kada površina postane glatka vodom uklonite ostatak paste te obrišite staklo drugom suhom krpom od mikrofibre. Ako je potrebno, ponovite postupak dok ogrebotina ne bude ispolirana.
  3. Pomiješajte jednaku količinu octa i vode u posudi. Čistu krpu od mikrofibre namočite u otopini te nanesite na staklo, temeljito brišući kako ne bi ostali tragovi. Izbjegavajte korištenje papirnatih ručnika ili krpa od plišane tkanine kako na površini ne bi ostale dlačice.

Zbog čega pasta za zube i ocat djeluju?

Pasta za zube sadrži sićušne abrazivne čestice koje pasti daju zrnatu teksturu koju osjećamo dok peremo zube. Te iste čestice, koje poliraju zube, nježno poliraju i staklo, zaglađujući ga i uklanjajući površinske ogrebotine. Ocat je pak kemijski abraziv. On ne uklanja fizički ogrebotine, već u kombinaciji s pastom za zube polira površinu i daje joj sjaj.

    izvor: zadovoljna.hr