Vijesti iz BiH

Dva desetljeća izgnanstva Hrvata derventskog dekanata

U povodu dva desetljeća izgnanstva Hrvata katolika, derventski dekanat organizirat će koncem kolovoza komemoraciju toga tužnog događaja, koji je nazvan Dani molitve i nade.

Komemoracija obuhvaća trodnevni program:
1. Križni put progranika, koji će se održati u petak 24. kolovoza u 18. sati u župi Brusnica kod Bosanskog Broda, gdje će predstavnici petnaest župa dekanata moliti po jednu postaju posvećenu sudbini svoje župe.
2. Koncert duhovne glazbe u subotu 25. kolovoza u 19. sati u derventskoj župnoj crkvi sv. Juraja u izvedbi Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora
Ivan Goran Kovačić. Na programu je Requiem KV 626 W.A. Mozarta.
3. Koncelebrirana sv. Misa u nedjelju 26. kolovoza u 11 sati na Plehanu, koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, a na koju su pozvani svi biskupi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Misu će pratiti Zbor I.G.Kovačić.
Komemoraciju ovoga tužnog događaja, koji je značio katastrofu za Hrvate Posavine, organiziraju svećenici Derventskog dekanata, koji je stradao gotovo sto postotnim egzodusom vjernika, a prije rata je u petnaest župa brojio 48.481 katolika Hrvata. U povodu komemoracije Dani molitve i nade odbor je tiskao plakate i pozivnice, na kojima je fotografija slike Gospa pod križem iz kapele u Bukovcu, župa Foča, koja je nakon rata pronađena u devastiranoj kapeli sva izgorjela osim Gospina lica. Restaurirana slika Gospe koja je, za razliku od mnogih drugih, sačuvala netaknut obraz bit će nošena u procesiji do oltara, a na koncu mise kardinal Puljić će je blagosloviti. Osim malih plakata, bit će postavljena barem dva velika tzv. jumbo plakata na graničnim prijelazima u Bosanskom Brodu i Orašju. Na komemoraciji se očekuje od tri do pet tisuća hodočasnika.
(Feniks.info)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend