Svijet

Države u teškoj koronakrizi trebaju koristiti AstraZenecu

Čelnik danske agencije za zdravstvo u četvrtak je rekao da je za neke države teško pogođene covidom-19 „jedina etična, ispravna odluka“ koristiti cjepiva AstraZenece, iako je njegova država to prestala činiti zbog vrlo rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi. 

Soren Brostrom, govoreći na znanstvenoj konferenciji pod sponzorstvom danske agencije za zdravstvo, odgovarao je na pitanje je li odluka Danske o prestanku korištenja AstraZenecinog cjepiva negativno utjecala na povjerenje u njega diljem svijeta, uključujući siromašne države koje ga dobivaju preko programa COVAX.

Brostrom je priznao da je odluka njegove agencije bila otežana strahovima da će ona globalno povećati neodlučnost oko cijepljenja. Međutim, istaknuo je da je prestanak korištenja cjepiva britansko-švedskog proizvođača odgovarao situaciji u Danskoj koja je uvelike različita od stanja u nekim drugim zemljama.  Skandinavska zemlja ima manje od tisuću novozaraženih dnevno i ima pristup cjepivima Moderne i Pfizera, dok Indija primjerice ima rekordne brojeve novih zaraza, tisuće umrlih i nestašicu cjepiva. 

„I dalje zadržavamo mogućnost korištenja AstraZenecinog cjepiva. Ne bih dvojio da ga koristim u Danskoj, čak i sa znanjem koje imam danas, kada bi bio drugi kontekst“, rekao je Brostrom. 

„A u drugim državama, trenutno diljem svijeta, jedina etična, ispravna odluka je da koriste AstraZenecino cjepivo“.  Britanska i europska regulatorna agencija dodali su upozorenja za cjepivo AstraZenece zbog iznimno rijetkih slučajeva zgrušavanja krvi u kombinaciji s niskim razinama trombocita, a američki dužnosnici isto su učinili za cjepivo Johnson & Johnsona.  No regulatori su i naglasili kako su koristi tih cjepiva i dalje puno veće od njihovih rizika. 

Norveška je do svibnja odgodila odluku da ponovno počne cijepiti AstraZenecom, a druge države su odredile dobne skupine koje primaju to cjepivo.  Stručnjak za cjepiva iz europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Siddhartha Datta, govoreći na istoj konferenciji kazao je da uvođenje ograničenja za cjepiva može imati i pozitivan učinak jer se time ohrabruje rasprava o cijepljenju. 

„O svim donesenim odlukama mora se otvoreno komunicirati, na transparentan način“, rekao je Datta.  „To će dovesti do povjerenja u to i druga cjepiva. Ovo nije posljednje cjepivo koje ćemo koristiti“, dodao je.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend