Vijesti iz BiH

Država zaprijetila ograničavanjem marže, cijene goriva smanjene

Nakon nekoliko dana blokada prometnica u većini bh. gradova zbog visokih cijena goriva, u Mostaru je održan sastanak kojem je nazočio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović i najznačajniji distributeri naftnih prerađevina u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH.
Naravno, glavna tema razgovora bile su cijene goriva te je dogovoreno da će one već od danas biti snižene minimalno za pet feninga. Ministar Vujanović je potvrdio nakon sastanka da su već stigli zahtjevi benzinskih crpki za sniženje cijena te kako se radi o trocifrenom broju zahtjeva.
Vlada može ograničiti maržu
– Njihova obraćanja nisu obligatorna, ali Vlada može uvesti ograničenja marže i nivelirati cijene – kazao je Vujanović te je dodao da su cijene skočile nakon Trumpova povlačenja iz sporazuma s Iranom. Sudionici sastanka analizirali su sve raspoložive moduse u skladu sa zakonom, u cilju iznalaženja i žurnog provođenja konkretnih mjera za snižavanje maloprodajnih cijena naftnih prerađevina. Sastanku su nazočili i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove. Jučerašnji razvoj događaja je jasan pokazatelj kako država ipak može uticati na cijene goriva, samo se postavlja pitanje je li se ranije moglo reagirati ili su građani morali blokirati prometnice kako bi konačno došlo do promjena. S druge strane, još uvijek nije poznato hoće li cijena goriva na svim crpkama biti ista ili će, ipak, biti razlike. Već ranije su određene benzinske crpke snizile cijene dok je većina čekala reakciju vlasti. Sudionici jučerašnjeg sastanka ponovili su kako će cijene goriva u BiH i dalje uvelike ovisiti o stanju na svjetskom tržištu. – Isto tako, sastanak Trump i Kim Jing-una može utjecati pozitivno na sniženje cijena na svjetskim tržištima – kazao je Vujanović. Za očekivati je da će građani obustaviti blokade prometnica nakon snižavanja cijena goriva na bh. crpkama, a moguće je da uskoro cijene budu i dodatno snižene.
Poskupljenja?
Veliki rast cijena goriva posljednjih nekoliko tjedana imao je za posljedicu rast životnih troškova, a već je došlo do poskupljenja osnovnih živežnih namirnica u RS-u u određenoj mjeri. Očekivalo se kako će i Federacija krenuti sličnim putem, ali ostaje za vidjeti hoće li do poskupljenja doći i nakon pada cijena goriva. Može se reći kako su situaciju dodatno pogoršale blokade prometnica, osobito kada je u pitanju cestovni prijevoz roba. Gospodarstvo je pretrpjelo određene gubitke te su građani pozvani da se u budućnosti suzdrže od sličnih akcija. Policija u Sarajevu najavila je kako će naplaćivati kazne onima koji budu sudjelovali u blokadama prometnica, što je nagnalo građane na obustavu planiranog građanskog neposluha. Jasno je kako cijene goriva u BiH nisu sukladne s plaćama većine građana, a još ostaje za vidjeti što može učiniti država kako bi olakšala situaciju i osigurala da cijene naftnih prerađevina u budućnosti budu prikladnije bh. prilikama.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend