Vijesti iz BiH

Drljević: Jedan pacijent umro od virusa gripe H1N1, za jednog se čeka potvrda

Sezona gripe u Zeničko-dobojskoj županiji trenutno je na svom ovosezonskom vrhuncu, a do sada je dokazano od te bolesti preminuo jedan, dok se za još jednog pacijenta sumnja da je preminuo od te sezonske bolesti – izjavio je načelnik Odjela za infektivne bolesti Županijske bolnice Zenica (ŽBZ) Ednan Drljević.

Samo onim pacijentima, kako navodi, koji boluju od najtežeg oblika, koji imaju teže upale pluća, odnosno oni koji mogu završiti na respiratoru ili koji u krajnjoj liniji završiti letalno (smrtni ishod), rade testiranja na viris gripe te uzorke na analizu šalju u Sarajevo.

– Takvih, do sada, imamo registrirano četvero pacijenata. Kod svih registriranih izoliran je H1N1 influenca, ali su svi dobri i svi su u oporavku. Neće tu biti nekih teških komplikacija. Do sada smo imali jedan sumnjiv slučaj na gripu, ali još nismo dobili potvrdu, dok je za jedan slučaj koji je završio smrtnim ishodom dokazano da je pacijent umro od gripe. Obojica su umrli krajem prošleg tjedna- kaže Drljević.

Dodaje da bi do kraja ovog tjedna trebali dobiti i potvrdu za drugog preminulog pacijenta, za kojeg sumnjaju da je preminuo od gripe. Također, dosad nisu imali slučaj da je itko tko je cijepljen umro od gripe.

ŽBZ, kaže Drljević, svake godine 30. listopada proglasi početak sezone gripe i poduzima sve mjere, a one se sastoje od obnove propagandnog materijala, skraćenja posjeta-reduciranja vremena i smanjenje dana u kojima su dozvoljene posjete, a na nekim odjelima, koji su najviše ugrožena, uveli su i potpunu zabranu posjeta.

ŽBZ je ponudila i mogućnost osoblju bolnice da se blagovremeno cijepe protiv gripe, za što je izrazilo želju oko 200 zaposlenika, a što je, kaže Drljević, relativno malo.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend