Vijesti iz BiH

Drljača obećao: Od sada mirovine redovito 5-og u mjesecu

Revolving kredit od 63 milijuna i 700.000 konvertibilnih maraka danas će biti operativan svim komercijalnim bankama s kojima je Upravni odbor Zavoda MIO sklopio ugovor, a mirovine od idućeg mjeseca svih 405.229 umirovljenika u Federaciji BiH dobit će 5. u mjesecu.

Kašnjenja neće biti ni dan, novac će moći preuzeti isti dan u bankama ili poštama. Potvrdio je to u razgovoru za “Dnevni avaz” federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača (SBB), navodeći da je ovim sredstvima konačno stabilizirana isplata, prenosi hms.ba

– Rok za žalbe koji je bio ostavljen od 10 dana, jučer je istekao, tako da će već danas sav novac biti operativan bankama. Nitko se nije žalio, sredstva će odmah biti prebačena na račune i novac će već u srijedu biti upotrebljiv. To je konačno i definitivno. Više nema kašnjenja mirovina – potvrdio je Drljača.

Drljača: Redovita isplata

Ova vijest obradovat će sve umirovljenike u našoj zemlji, jer je njih više od 20 posto, oko 80.000, bilo primorano da na isplatu zbog nedostatka sredstava u Zavodu MIO čeka po nekoliko dana.

Drljača je kazao i da se sav novac od kredita neće odmah koristiti, nego da će se sredstva uzimati po potrebi kada ne bude dovoljno na raspolaganju od pristiglih doprinosa, kako mirovine više ni dana ne bi kasnile.

– Riječ je samo o pozajmljivanju novca na pet ili šest dana dok se ne namire potrebna sredstva. Kada u fondu MIO bude nedostajalo sredstava, banke će preuzeti daljnju isplatu, umjesto da obustavimo podjelu mirovina i čekamo uplate sredstava koja nam nedostaju, a do sada nam je svaki mjesec nedostajalo oko deset milijuna za isplatu bez kašnjenja – istakao je Drljača.

Rapa: Kredit nije rješenje

Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja umirovljenika FBiH, ističe da se, nakon što je odobren ovaj kredit, može očekivati da će svi umirovljenici na vrijeme dobivati novac, na šta se godinama i čekalo.

No, Rapa, također, ističe da kredit nije rješenje za sanaciju Zavoda, nego da bi se smanjio deficit, sredstva trebaju naplatiti od doprinosa.

– Mi ćemo sada imati redovite isplate, zbog čega sam sretan. Jer, umirovljeniku je kao godina svaki dan kada ne dobije svoj novac. Valja taj dan biti i žedan i gladan. Sada idu bolji dani za umirovljenike. Ali, kredit je privremeno rješenje. Mi moramo biti ustrajniji u naplati doprinosa koji nam se duguju, kako bismo konačno odahnuli kako treba – kazao je Rapa sarajevskom listu.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend