Vijesti iz BiH

Država nema nadležnosti, a FBiH novac za obvezno srednje obrazovanje

Donošenje odluke o uvođenju obveznog srednjoškolskog obrazovanja u rukama je Konferencije ministara obrazovanja koju čini deset kantonalnih i ministri obrazovanja RS i Distrikta Brčko. Od dvanaest ministarstava, do sada se po ovom pitanju oglasilo jedino ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo sa svojim prijedlogom o dvogodišnjem obveznom srednjem obrazovanju, koje bi uz minimalno povećanje troškova od pet tisuća maraka trebalo uvesti od iduće školske godine.

Povećanje troškova

Esma Hadžagić, pomoćnica ministra civilnih poslova BiH kaže da bi bilo od velikog značaja uvođenje besplatnog i obveznog srednjeg obrazovanja, dodajući da nedostaje koordinacija kantonalnih ministarstava u FBiH što bi trebala biti osnovna uloga Federalnog ministarstva obrazovanja. Nema niti jedan organ na razini države niti FBiH koji može kantonalnim obrazovnim vlastima narediti obvezno srednjoškolsko obrazovanje. To je isključivo odluka nadležnih 12 ministarstava. Mi samo sakupljamo zbir političkih volja i odluka svih ministarstava, a do sada je prijedlog došao samo iz Sarajeva, rekla je Hadžagićeva za San. Prema podacima iz zemalja Europske unije, štete su ogromne po društvo, ako djeca nemaju završenu srednju školu. Razlozi zbog kojih djeca ne završavaju srednju školu u BiH su različiti, počevši od socijalnog položaja obitelji, preko tradicije i patrijarhalnog naslijeđa do problema manjinskih skupina.

Ustavni sud

U Ministarstvu obrazovanja i znanosti FBiH, kojem je Ustavni sud FBiH oduzeo mandat da odlučuje o ovim pitanjima, smatraju da se iz federalnog proračuna ne izdvaja dovoljno novca za unapređenje obrazovanja, a da je ulaganje u završetak srednjeg obrazovanja i u podizanje njegove kvalitete, strateško ulaganje jedne države u vlastitu budućnost. – Nedostatak novca je osnovni uzrok ovakvom stanju srednjeg obrazovanja. U FBiH bi trebalo što hitnije donijeti zakon o besplatnom srednjem obrazovanju. Ako trenutačno ne možemo govoriti o besplatne četiri godine, onda to možemo uvesti za prvu ili drugu i tako postupno uvesti potpuno besplatno srednje obrazovanje. Međutim, bez povećanja proračunskih sredstava namijenjenih srednjem obrazovanju, nije moguće osigurati pretpostavke za zaživljavanje ove ideje, kaže Meliha Alić, federalna ministrica obrazovanja i znanosti.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend