Lokalne vijesti

Drastično povećanje malignih oboljenja pluća u SBK-u

 

Travnička bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu posljednjih godina se suočava sa epidemijom malignih oboljenja pluća. Zbog toga nastoje što prije osigurati sve uvjete za otvaranje onkološkog odjela.

Za razliku od ranijeg vremena, u kojem je tuberkuloza bila primarna među pacijentima ove bolnice, posljednjih godina evidentno je zabrinjavajuće povećanje broja oboljelih od tumora pluća, posebno među mlađom populacijom.

U posljednjih deset godina taj broj je udvostručen, pa čak i više od toga. Danas imamo 70-80 novootkrivenih na teritoriji kantona, navodi dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC Travnik.

Svjesni niza problema s kojima se takvi pacijenti suočavaju, ovdje čine sve da bi što prije osigurali uvjete za otvaranje onkološkog odjela i olakšali liječenje u početku plućnih bolesnika, a potom i ostalih. Uz postojeći kadar neophodni su i specijalisti onkologije i već su, kažu, odobrene specijalizacije, za koje trebaju sredstva.

Tražimo modalitet kako to financirati kako bismo za nekih pet godina imali educirane onkologe, kaže Abdulović.

A to praktično znači prije svega humaniji odnos prema oboljelima. Nažalost, uz povećanje broja oboljelih od tumora doktor Abdulović ističe i da bismo uskoro mogli biti suočeni s novim oboljenjima. Pojavljuju se nova upalna oboljenja s multirezistentnim uzročnicima, a to je posljedica neadekvatne upotrebe antibiotika, odnosno zloupotrebe, navodi Abdulović i upozorava da bi to moglo dovesti do povećane smrtnosti, pa čak i ponovne pojave bolesti koje su već bile iskorijenjene.

 

 

 

(Izvor:novi.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend