Lokalne vijesti

Dragan Solomun: Zbog koronavirusa ZZO KSB izložen dodatnim troškovima

Zbog pandemije koronavirusa Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO) Kantona Središnja Bosna suočava se s ozbiljnim dodatnim troškovima, koji iznose i do pola milijuna maraka mjesečno, izjavio je u Travniku direktor ZZO KSB Dragan Solomun.

Solomun je novinarima rekao da kantonalni Zavod ne može samostalno financirati sve izdatke koje je stvorila pandemija, zbog čega se obratio Vladi KSB koja je u Proračunu za iduću godinu predvidjela dodatnih pet i pol milijuna maraka.

– Pored redovnog financiranja zdravstvenih ustanova, sada financiramo i lijekove i zaštitnu opremu. S bolnicama u Travniku i Novoj Biloj dogovorili smo povećanje sredstava za 500 maraka dnevno po jednom pacijentu na mehaničkoj ventilaciji. Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku utvrdili smo dodatna sredstva od 170 maraka po jednom bolničkom danu, a u bolnicama u Jajcu i Bugojnu, u kojima su smješteni pacijenti s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, ti dnevni troškovi iznose 96 maraka – naglasio je Solomun.

Prema njegovim riječima, ZZO je u dva navrata izdvojio i značajna sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno za kućna liječenja i epidemiološke službe.

Vlada KSB jučer je usvojila financijski plan ZZO-a KSB, kojim su utvrđeni prihodi i rashodi u 2021. godinu, u iznosu od 119 milijuna maraka.

(FENA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend