Lokalne vijesti

Dragan Čović posjetio članove Kriznog stožera u Središnjoj Bosni i bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” (VIDEO)

Predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas članove kriznog Stožera civilne zaštite Županije Središnja Bosna.

Na sastanku koji je organiziran u Vitezu, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna Radoja Vidović upoznao je predsjednika Čovića o aktivnostima vezanim uz pandemiju koronavirusa u Središnjoj Bosni.

Razgovarano je o podršci s viših razina vlasti Županiji Središnja Bosna, u smislu raspodjele materijalno – tehničkih sredstava i podrške ustanovama na području županije. Komentirana je epidemiološka slika, kao i aktivno praćenje svih pojava vezanih uz pandemiju koronavirusa.

Predsjednik Čović obraćajući se medijima izrazio je zadovoljstvo prezentiranim stanjem u Središnjoj Bosni oko kojeg su ga informirali predstavnici izvršne vlasti.

-Tu je samnom i predsjednik Federacije, i ljudi koji skrbe danas oko ove pandemije koronavirusa, pa smo razgovarali i o svim fiskalnim i gospodarakim problemima i ono što mi je najvažnije, upoznati smo sa svime onime što je danas teret da bi ovaj prostor Središnje Bosne mogao normalno funkcionirati, naglasio je dr. Čović.

Nakon sastanka u Vitezu, izalsanstvo je posjetilo i Hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić”, gdje su razgovarali s ravnateljem Bolnice, prim. dr. Velimirom Valjanom i njegovim kolegama.

Čović kaže kako su oni situaciju što se tiče koronavirusa stavili pod nadzor i prije svega jedna velika zahvala svim liječnicima i medicinskom osoblju koji su se vrlo brzo prilagodili ovom ambijentu pandemije. Naravno, ne treba se uopće opustiti, treba slijediti dalje sve ono što krizni stožer i na ovoj župnijskoj razini zaključe kada je u pitanju pandemija, istaknuo je.

Između bolnice u Novoj Biloj i SKB Mostar postoji dogovor da svaki pacijent kojemu je potrebno intenzivno liječenje, mjesto ima u mostarskoj bolnici. “Mostarska bolnica je otvorena za sve pacijente s ovoga prostora, ali ćemo se nastaviti nadati da će se broj zaraženih, kojega sada imamo i u ovoj županiji, ali i na svim drugim prostorima, držati pod kontrolom i da će se dalje samo smanjivati, kazao je Čović.

-Obilazeći jučer i Zapadnu Hercegovinu i mostarsko područje, Hercegbosansku županiju, činjenica je da jedino u Mostaru imamo eskalaciju. Žarišta u Čitluku i Mostaru danas su opterećenje za koje vjerujem da će u narednih 10-ak dana biti potpuno stavljeno pod nadzor, kazao je.

-Drugo pitanje koje sam želio iskomunicirati danas ovdje je o gospodarstvu, da se što manje osjeti problem u poslovanju tvrtki, pogotovo tvrtki koje su morale prestati s radom samom odlukom pojedinih kriznih stožera, bez obzira je li to turizam, ugostiteljstvo ili neke druge djelatnosti, posebno mali obrti. Mi očekujemo od svake općine, od svake županije, da daju svoj prilog i doprinos što misle da bi se trebalo uraditi da bi ovi zakoni koji će se donositi na razini entiteta u narednom vremenu dali puni odgovor na ta pitanja tako da nemamo drastičnijih padova u funkcioniranju lokalne samouprave što se tiče naših župnija, da se gospodarstvo može što prije oporaviti, i s te strane imamo vrlo jasan stav oko onoga što mi tražimo od Vlade FBiH kada se donese zakon o konsolidaciji zdravstvenih institucija.

Mi želimo da se ovaj zakon o konsolidaciji javnih institucija i Domova zdravlja i bolnica na našem prostoru što prije riješi, a time i najveći dio problema zdravstvenih institucija.

Inzistirat ćemo da Zakon koji se donosi na razini Federacije, mora riješiti pitanja potencijalne recesije, gospodarskog zastoja na ovom prostoru, istaknuo je dr. Čović.

Radoja Vidović iskazao je zahvalu na posjeti predsjednika Čovića Županiji Središnja Bosna, zahvalio se i svim stanovnicima ove županije, koji se pridržavaju svih izrečenih uputa i mjera kriznog stožera. Županija nije u tolikoj mjeri pogođena pandemijom, naglasio je Vidović, te izrazio nadu da će tako i ostati. Pozvao je opet na poštivanje mjera i odluka kako bi imali što manje zdravstvenih posljedica uslijed djelovanja virusa na zdravlje stanovništva, ali i na ukupnu ekonomiju i gospodarstvo.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend