Dr. Mladen Čuturić o uspjehu tima ljekara: Nova metoda uklanjanja krajnika najviše će olakšati djeci

Otorinolaringološki tim u bolnici u Novoj Biloj, s direktorom ustanove dr. Mladenom Čuturićem na čelu, prvi su u BiH pacijentima ponudili najsuvremeniju metodu uklanjanja krajnika. Riječ je o, kaže za „Avaz“ dr. Čuturić, koblacijskoj tonzilektomiji operaciji koja omogućava puno brži oporavak pacijenata, uz minimalan gubitak krvi.

Mnogo zahtjeva

– To je najsavremenija metoda operacije tonzila. Prednost ove metode je to što se čitav zahvat radi na nižoj temperaturi, tako da ne dolazi do oštećenja okolnog tkiva. Popularno je da pacijenti četiri sata nakon operacije idu kući, to je zapravo “one day surgery” (kirurgija jednog dana). Puno je brži postoperativni oporavak, manja je bolnost, a što se tiče krvarenja u prosjeku se prilikom klasičnog oblika ove operacije izgubi oko 100 ml krvi, a putem koblacijske tonzilektomije izgubi se oko 65 ml – rekao je dr. Čuturić.

Sve je to moguće zahvaljujući aparatu zvanom koblator, koji je bolnica nabavila uz pomoć Poljske ambasade u BiH, a koji košta oko 25.000 KM.

– Početkom tekuće godine napisali smo projekt koji smo kandidirali Ambasadi Poljske u BiH, oni su projekt prepoznali i odobrili sredstva – pojasnio je dr. Čuturić.

Zahtjeva za ovom vrstom operacije je pregršt, a dolaze, kaže doktor, iz čitave BiH.

Novom metodom najviše bi trebala profitirati djeca, koja su najčešći pacijenti kad je u pitanju operacija uklanjanja krajnika, inače jedna od najčešće izvedenih operacija u medicini.

Posebni problemi

– Dječja populacija je ta koja će najviše profitirati. S druge strane, postoje posebni problemi kod pojedinih pacijenata, recimo onih koji imaju hemofiliju ili blagu anemiju, kod pacijenata mlađih od tri godine, za sve njih indikacija je da se operiraju u koblacijskoj tonzilektomiji – kazao je dr. Čuturić.

Nova metoda operacije krajnika jedan je u nizu standarda koje su, pogotovo kad je u pitanju otorinolaringologija u BiH, postavili dr. Čuturić i njegov tim.

Kadrovsko jačanje

– U budućnosti ćemo, sasvim sigurno, dodatno napredovati u području hirurških grana, uključujući i otorinolaringologiju i kirurgiju glave vrata. Prije svega, očekujemo kadrovsko jačanje u vidu povratka mladih ljekara sa specijalizacije. Također, u tijeku su nabavka nove opreme za operacijsku dvoranu i rekonstrukcija jedne operacijske dvorane, čime se stvaraju odlične pretpostavke za povećan broj operacija i uvođenje novih zahvata koji će uvelike unaprijediti uslugu koju nudimo pacijentima – istakao je dr. Čuturić za Avaz.