Zanimljivosti

Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak

Kaže se, po jutru se dan poznaje. Ali, možemo reći i da se po doručku dan poznaje. Koliko je bitna važnost bogatog doručka, kojim započinjemo dan i koji nam daje snagu i energiju za obavljanje naših svakodnevnih aktivnosti i obaveza tokom cijelog dana, znamo već svi veoma dobro, ali je manje poznata činjenica i važnost lagane večere za dobru noć, dobar san i dobar odmor. 

O tome govori i narodna poslovica: “Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak.”

Stručnjaci i nutricionisti govore kako je ujutro najbolje jesti ugljikohidrate, koji se sporo apsorbiraju, snabdijevaju organizam energijom, čuvaju funkciju nervnog sistema te učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a bjelančevine navečer, jer su osnovni građevni materijal za izgradnju našeg tijela, ćelija i tkiva, dok je za ručak, kada nam je metabolizam najaktivniji, potrebno uzimati oboje te se pridržavati nekih osnovnih pravila kada kombiniramo bjelančevine i ugljikohidrate istovremeno.

Kvalitetan doručak najčešće se sastoji od ugljikohidrata ili kvalitetnih masnoća (sjemenke i orašasti plodovi), ali ćete snagu i energiju dobiti i iz danas sve popularnijih smutija ili šejkova.

Ugljikohidrati su izvrsni za podizanje energije, ali svakako izbjegavajte bijelo brašno, bijeli šećer, gazirane sokove pa radije uzimajte one ugljikohidrate koji se sporije razgrađuju, kao što su, naprimjer, integralni hljeb, cjelovite žitarice i slično.

Žitarice i proizvodi od žitarica važan su izvor energije za ljudski organizam, a svakako ih je dobro uzimati najmanje kroz 3 obroka dnevno.

Razvoju i aktivaciji mentalnih sposobnosti za naše svakodnevne obaveze doprinijet će i unos, općenito, svih vrsta sjemenki, koje poboljšavaju mentalne i reproduktivne funkcije, kao što su suncokretove i lanene sjemenke i sjemenke bundeve te orašasti plodovi, kao što su lješnik, orah, kesten, bademi, kikiriki, pistacije – oni su ne samo bogati za srce i krvožilni sistem važnim omega-3 kiselinama, vitaminima i mineralima nego su i, s obzirom na kaloričnost, dobar izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju te jačanju memorije i koncentracije.

Sadržaj minerala, posebno kalcija i željeza u suhom voću, veći je nego u svježem pa je dobro uzimati suhe grožđice. Od svog svježeg voća, grožđe je najbogatije ugljikohidratima tako da kroz njega možemo dobiti znatnu količinu energije. Osim toga, dodatno možete poboljšati nivo hemoglobina u krvi tako da preko noći namočite 5 grožđica crnog grožđa i 5 badema i ujutro pojedite.

(izvor:dnevni avaz)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend