Donor i multivisceralna eksplantacija organa -promocija knjige

Prof.dr.Zijah Rifatbegović, vrsni abdominalni kirurg, ali prije svega odličan čovjek i liječnik, kako je i sam rekao,  radio je na ovoj  jako važnoj knjizi, još od 2008. godine.

Knjiga obuhvata sve segmente eksplantacije i transplantacije unutarnjih organa, jetre, bubrega, srca, gušterače i jako je vrijedna kao udžbenik za budućnost transplantacijske medicine u regionu a posebno u BiH. Većina kirurških zahvata opisana je do samih detalja potkrepljenih s odličnim ilustracijama originalnih fotografija.

Suradnici kod ovog malog profesorovog remek djela bili su poznati abdominalni kirurzi iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a predgovor za knjigu napisao je prof.dr. Ferdinand Muichlbaher (Ferdinand Milbaher) iz Beča, osvjedočeni prijatelje Bosne i Hercegovine, koji je 1999 bio pokretač transplantacijskog procesa u našoj zemlji.

Knjiga je već promovirana u Tuzli, Zenici, Mostau i Banja Luci, a sada slijedi Sarajevo.

To je nova prilika da se ponovo pokrene priča o važnosti donacije i transplantacije organa koja se, zbog pandemije, jedan duži period uopće nisu  radile.

Vi, mediji možete biti ključni da se humana priča o darivanju organa ponovom nađe u vašim vijestima i na naslovnicama te tako doprinesete ponovnom pokretanju transplantacija u BiH kao bi spasili što više života naših građana.

O kakvoj se humanoj osobi  radi, govori to da je prof.dr. Rifatbegović  13 godina uloženog rada i truda na samoj knjizi odlučio pokloniti našem Udruženju/Udruzi – Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BIH, jer će kompletan prihod od prodanih knjiga biti uplaćen našoj Udruzi.

I ovim putem želimo da se od srca zahvalimo profesoru koji je prepoznao naš rad i zalaganje na promociji donorstva i transplantacije u BiH.

Promotori knjige će biti,  pored profesora Rifatbegovića i Acc prof.dr. Halima Resić, prof.dr. Senaid Trnačević i Tomislav Žuljević a moderator promocije je g.Eldina Softić.

Suorganizatori promocije ,

Udruženje/Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH