Dom naroda FBiH danas o zabrani pušenja u zatvorenim objektima

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 17. redovita u aktualnom mandatu, sazvana je za danas u Sarajevu.

Među najavjenim točkama obimnog dnevnog reda je predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je ovaj zakon kojim je najavljena zabrana konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu te u automobilima u kojima su djeca. Osim na duhan, zakon se odnosi na nargile i vodene lule, uključujući elektronske cigarete, kao i bezdimne i biljne duhanske proizvode. 

Prema prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata dužni su na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”. Predviđene su kazne za pravne osobe ukoliko ne zabranjuju upotrebu duhana, kao i za fizičke osobe ako konzumiraju duhan u zatvorenom prostoru. Među drugim točkama dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda su izmjene Zakona pripadnosti javnih prihoda, čiji su predlagači izaslanici Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić. Oni predlažu izmjenu sadašnjih pravila prema kojima su, kako navode, određene županije u Federaciji BiH privilegirani u raspodjeli javnih prihoda.

– Uvedeni su dodatni ponderi u sustav raspodjele javnih prihoda, čime su određene županije u startu privilegirani, dok su druge županije na taj način dovedene u diskiminirajući i neravnopravan položaj – navode između ostalog predagači novih pravila. Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH omogućava pravedniju i adekvatniju raspodjelu javnih prihoda te ravnomjeran regionalni ekonomski razvoj u Federaciji BiH, navode također Duvnjk, Tadić i Ilić, uvjereni da njihovo ponuđeno zakonsko rješenje može biti prvi korak ka reviziji cjelokupnog sustava raspodjele javnih prihoda.