Vijesti iz BiH

Dok su redovi u bolnicama sve duži: Besplatno liječenje kod privatnika na čekanju

Privatni zdravstveni sektor u Federaciji BiH još nije izjednačen s javnim, pa se građani ovog entiteta još ne mogu liječiti kod privatnika samo sa zdravstvenom knjižicom.

Na taj način, pacijenti bi dobili znatno kvalitetnije zdravstvene usluge, a javni sektor bio bi rasterećen. Kako nam je kazao dr. Feđa Omeragić, predsjednik Asocijacije ljekara u privatnoj praksi u FBiH, Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim se ukida diskriminacija privatnog zdravstvenog sektora u odnosu na javni, na snazi je još od 1997. godine, ali i dalje se govori o privatnom i javnom sektoru, a ne zdravstvu u cjelini. Kaže da su i zakonske izmjene koje su se desile u međuvremenu, više kozmetičke, a ne suštinske. – Nažalost, Federacija BiH jedina je na Balkanu u kojoj nema nikakvog dodira između javnog i privatnog sektora. RS je potpuno završila taj proces, svi ljekari iz privatne prakse, koji to žele, uključeni su u sistem. U Federaciji ne samo da taj problem nije riješen nego ne postoji ni minimum želje za to – kazao nam je dr. Omeragić. Konstatirao je da građani trebaju imati mogućnost izbora ljekara, bez obzira na to rade li u javnoj ili privatnoj ustanovi. – Uopće nema nagovještaja da bi se nešto takvo moglo desiti. Sve ostaje podređeno javnom, dok je privatni sektor marginaliziran, ljekari privatnici nisu dio zdravstvenog sistema… Nismo ni mi pali s neba, i mi smo od nadležnih ministarstava dobili odobrenja za rad – potcrtava dr. Omeragić. Ilustrirajući loše stanje u bh. zdravstvu, odnosno preopterećenom javnom sektoru, dr. Omeragić navodi primjer da se u Tuzli na mamografiju čeka od godinu do dvije!

 

Jedan radi, 10 se liječi

– Ni u kom slučaju ne želimo kazati da naše kolege iz javnog sektora ne rade dobro. Međutim, sistem u kojem rade nije dobar, traži temeljitu reformu – od finansiranja, koje je neodrživo, jer jedan uposleni maltene podmiruje obaveze liječenja za još deset osoba, pa nadalje – kaže dr. Omeragić.

(DA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend